Notícia

Poroixenko ofereix un referèndum sobre la federalització d'Ucraïna, que està segur de guanyar

El president ucraïnès assegura que el 90% dels ciutadans estan a favor de l'estat unitari · Poroixenko defensa una descentralització basada en l'autogovern local i reitera que l'ucraïnès continuarà sent l'únic idioma oficial · La comissió constitucional començarà a treballar sobre la descentralització el 15 d'abril

El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko (fotografia), va dir ahir que està "preparat" per a organitzar un referèndum nacional sobre la federalització del país si la comissió que ha de dissenyar les esmenes a la Constitució ucraïnesa ho considera convenient. Poroixenko va afegir que està convençut que el federalisme és rebutjat pel 90% dels ciutadans d'Ucraïna, que segons ell són partidaris "d'un estat unitari", i va assegurar que la idea de convertir Ucraïna en un estat federal és una "infecció" inoculada des de Rússia.

El govern rus va proposar el març de 2014 que Ucraïna esdevingués una federació on cada província tindria competències legislatives i executives àmplies. Moscou també va suggerir que Ucraïna hauria d'adoptar el rus com a segona llengua oficial.

Ahir mateix, Poroixenko va descartar aquesta possibilitat, dient que "l'única llengua oficial d'Ucraïna és i continuarà sent l'ucraïnès". El rus és la llengua majoritària en diverses zones de l'est i el sud d'Ucraïna.

Descentralització basada en "l'experiència polonesa"

Poroixenko va contraposar el federalisme a la descentralització, que és el que el líder ucraïnès defensa. Una descentralització, va explicar Poroixenko, que es basarà no pas en les regions, sinó en l'autonomia dels ens locals, seguint "l'experiència polonesa", segons va dir el president.

La comissió sobre la reforma constitucional va celebrar ahir la seva primera trobada, i començarà a treballar sobre una proposta de descentralització en la seva propera reunió, el 15 d'abril, segons ha dit el president de l'ens, Volodímir Hróisman.

La modificació de la Constitució i la implementació de mesures de descentralització són dos dels compromisos que Ucraïna va adquirir el febrer a Minsk, en l'acord a què va arribar amb Rússia, Alemanya i França per a trobar una sortida al conflicte del Donbàs. Al pacte, Ucraïna també es va comprometre a atorgar un "estatus especial" per a "districtes particulars" del Donbàs -presumiblement, les zones que romanen sota control de la República Popular de Donetsk (RPD) i de la República Popular de Luhansk (RPL), autoproclamades independents l'any passat.

A Minsk no es va concretar quin abast tindria aquest "estatus especial". Els líders de l'RPD i l'RPL insisteixen que no acceptaran cap altra cosa que no sigui el reconeixement, per part de Kíev, de la seva existència com a estats sobirans. La força que les dues repúbliques autoproclamades puguin exercir davant d'Ucraïna dependrà en bona mesura del grau de suport polític i militar que Moscou estigui disposar a atorgar-los.