Notícia

En marxa els censos de les poblacions gitanes als campaments d'Itàlia malgrat les crítiques

Entitats internacionals critiquen per “discriminatòria” la recollida d'empremtes dactilars · El Govern italià vol tenir censats tots els habitants dels camps romans aquesta tardor · Experts de l'ONU consideren que la política de Berlusconi està generant “hostilitat” contra la comunitat gitana

El cens general de la població gitana que viu als campaments de moltes ciutats italianes ha començat aquesta setmana a Roma. El camp de Magliana Vecchia, a la perifèria de la capital, ha estat el primer on els treballadors de la Creu Roja Italiana han començat a censar les persones que viuen en aquests camps on, segons les informacions que publiquen els diaris italians, la majoria dels infants ni tan sols van a escola i on les condicions de vida són misèrrimes.

Es calcula que són desenes de milers els gitanos que viuen en aquests campaments, ubicats a les principals ciutats d'Itàlia. Molts, provinents de països com Romania (la majoria) o Bòsnia, sense permís d'estada a l'Estat transalpí. El Govern italià assegura que l'objectiu de censar les poblacions gitanes és conèixer de primera mà la situació als camps i "protegir" els infants que hi viuen. El mètode per realitzar el cens, però, ha aixecat polèmica, perquè l'executiu que encapçala Silvio Berlusconi s'ha reservat la possibilitat de prendre empremtes dactilars a qui cregui convenient, fins i tot als infants. La mesura ha aixecat moltes crítiques, a Itàlia i a l'estranger.

Mesura "discriminatòria" per raons ètniques

El Centre Europeu per als Drets dels Gitanos, per exemple, considera que la presa d'empremtes dactilars és una mesura "discriminatòria" contra els membres d'aquesta comunitat i una violació dels seus drets. L'entitat crítica el "fracàs" de les autoritats italianes a l'hora de perseguir els autors dels atacs violents contra els campaments gitanos que es van produir el passat mes de maig. El Fòrum Europeu dels Gitanos, per la seva banda, ha adreçat una carta als caps de govern europeus en què s'assenyala que prendre empremtes guiant-se per un criteri ètnic és il·legal segons les directrius de la UE.

Instàncies més elevades també han criticat els plans del Govern italià. Tres experts en matèria de drets humans de Nacions Unides han afirmat que "la proposta pot ser qualificada, sense ambigüitat, de discriminatòria" per motius ètnics. El trio d'assessors de l'ONU ha afegit que l'executiu italià està "associant els gitanos amb la criminalitat", amb la qual cosa s'està generant un "clima d'hostilitat, antagonisme i estigmatització de la comunitat gitana entre el gran públic".

El ministre d'Interior italià es defensa

El Govern italià ha reaccionat a les crítiques tot assegurant que, en realitat, el cens de les poblacions dels campaments romans (que es preveu que durarà fins a la tardor) és una mesura que té l'objectiu de "protegir" els nens i nenes que hi resideixen i de donar-los una "identitat". El ministre d'Interior ha anunciat que l'executiu de Berlusconi donarà la ciutadania italiana als infants gitanos nascuts a territori italià que hagin estat abandonats, informa el Corriere della Sera. El Govern també té previst incloure les empremtes dactilars a tots els documents d'identitat italians a partir de 2010, cosa que, segons l'executiu, demostra que la presa de les empremtes als gitanos no té res a veure amb la discriminació racial, recull el rotatiu milanès.

Més informació: