Notícia

Christian Troadec llança una "candidatura regionalista" per a les presidencials franceses de 2017

El polític bretó visitarà Alsàcia, Catalunya, el País Basc, Còrsega i Occitània per a recollir suports · Troadec considera que França s'ha de comprometre "en una veritable regionalització" que "respecti la identitat dels territoris" · Li calen 500 suports de càrrecs electes

El líder dels Barrets Vermells i del Moviment Bretanya Progrés (MBP), Christian Troadec, va anunciar ahir el llançament de la seva candidatura a la presidència de França, l'any 2017. Troadec va dir que la setmana vinent iniciarà "una volta a França" per tal de cercar suports que li permetin presentar-se a les votacions conformant una "candidatura regionalista".

Troadec és alcalde del municipi bretó de Karaez (Carhaix) des de 2001 i conseller general del departament de Finisterre des de 2011, on ha guanyat les eleccions al seu cantó dos cops consecutius. Activista a favor de la cultura bretona, Troadec reclama la posada en marxa d'un nou procés de descentralització a la República Francesa que meni a l'autonomia de diversos dels seus territoris. El 2013, Troadec havia anunciat la seva disposició a concórrer a les presidencials de 2017.

Les eleccions presidencials estan previstes a doble volta per als mesos d'abril i maig de 2017.Qui encapçala els sondejos és Marine Le Pen, la candidata del Front Nacional. Per darrere de Le Pen, també amb opcions de victòria, se situen els candidats del Partit Socialista i de la Unió per a una Majoria Presidencial (UMP, centredreta). D'entrada, pel Partit Socialista hi hauria de concórrer l'actual president François Hollande, qui però té uns índexs d'aprovació molt baixos. Per la conservadora UMP hi ha diversos noms possibles, entre els quals de l'expresident Nicolas Sarkozy i l'exprimer ministre Alain Juppé.

Alsàcia, Catalunya, País Basc, Còrsega i Occitània

Segons la nota feta pública ahir, Troadec començarà a cercar suports a Alsàcia, "regió sacrificada en el marc de la reforma territorial". Alsàcia perdrà les seves institucions pròpies l'1 de gener de 2016, quan serà fusionada amb Lorena i Xampanya-Ardenes en una macroregió oriental. L'entitat Alsaciens Réunis anunciava aquesta setmana que ha recollit 110.000 signatures contra la desaparició d'Alsàcia com a regió oficial.

A banda dels suports a Bretanya, Troadec també ha dit que durant "les properes setmanes i mesos" visitarà Catalunya, el País Basc, Còrsega i Occitània per tal de sumar suports a una candidatura que porti "el pes de les Regions a la pròxima elecció presidencial i comprometi França amb el camí d'una veritable regionalització". Segons Troadec, aquest és el camí que França ha de prendre per a "sortir de la crisi", aprofitant "el dinamisme dels territoris en el respecte de la seva identitat".

Segons la normativa francesa, els candidats presidencials necessiten la signatura d'almenys 500 càrrecs electes -entre els quals diputats i alcaldes, però no pas regidors- per a poder-se presentar.

Els partits de les nacions sense estat van assolir resultats remarcables a Bretanya, Còrsega, Alsàcia i el País Basc del Nord a les eleccions cantonals del mes passat.