Notícia

Decepció entre l'autonomisme pel "no" del president a convocar una consulta sobre el futur d'Alsàcia

Philippe Richert diu que el Consell Regional d'Alsàcia no té competències per a fer un referèndum i que, a més, ara ja és massa tard · El partit Unser Land li retreu "manca de gosadia política" i creu que una acció més decidida dels polítics alsacians podria moure París a revisar la fusió d'Alsàcia amb les regions veïnes

Alsàcia és una mica més a prop de perdre la seva especificitat política. El principal partit autonomista d'Alsàcia, Unser Land, ha lamentat que "manqui gosadia política" per a celebrar una consulta sobre el futur d'aquest territori, que a partir de l'1 de gener de 2016 serà unificat amb Lorena i Xampanya-Ardenes per a formar una gran macroregió de l'Est de França.

Una iniciativa popular, Alsace Retrouve ta Voix, ha recollit més de 100.000 signatures demanant al Consell Regional d'Alsàcia que convoqui una votació amb la pregunta: "Desitja vostè que la Regió d'Alsàcia sol·liciti a l'Estat experimentar una nova organització territorial pròpia d'Alsàcia?". Però el president d'Alsàcia, Philippe Richert (UMP, centredreta), ho ha descartat.

Segons Richert, el nombre de signatures recollides no és suficient. I encara que ho fos, diu Richert, les autoritats alsacianes no tenen pas les competències per a convocar una votació sobre una matèria que és competència de l'Estat francès. A més a més, rebla el president alsacià, el fet que hi hagi eleccions regionals el desembre de 2015 fa que en cap cas es puguin complir els terminis requerits per a la celebració d'un referèndum -que s'ha de fer almenys amb sis mesos d'antelació, sense comptar diversos procediments previs.

Representants "sotmesos al diktat parisenc"

"Malgrat l'eventualitat d'un recurs, un referèndum hauria reforçat la posició teòrica dels nostres representants contra la fusió", argumenten des d'Unser Land. Uns representants que "s'han sotmès al diktat parisenc i que accepten un funcionament que planteja la qüestió de la democràcia a França", afirmen els autonomistes, abans de recordar que "la fusió ha estat imposada a Alsàcia sense l'opinió favorable d'un sol dels seus parlamentaris, [i] contra l'opinió del 96% dels seus consellers regionals i generals".

Unser Land també considera que el resultat que el partit va obtenir a les eleccions cantonals del mes passat -al voltant del 16% de mitjana als cantons on es va presentar- afegeix força a la reivindicació autonomista.

Segons la formació autonomista, una acció decidida per part dels representants alsacians hauria pogut provocar un canvi de parer a París i, eventualment, una revisió del nou mapa territorial de França. Per Richert, en canvi, ja és massa tard: el president considera que els alsacians ara faran millor de provar de tenir tant de poder i influència a la nova macroregió com els sigui possible.

Més informació:

(Imatge: el president alsacià Philippe Richert / fotografia de Madeos.)