Notícia

Milers de persones es manifesten a Austràlia contra el tancament de 150 comunitats aborígens

Les autoritats australianes estudien deixar sense serveis bàsics els llogarrets, on viuen al voltant de 1.000 persones · El primer ministre d'Austràlia Occidental admet "l'aflicció" que causarà la mesura, però apunta que les comunitats són insostenibles · La campanya SOS Blak Australia diu que viure a la terra ancestral "és un dret humà intrínsec"

Milers de persones es van mobilitzar l'1 de maig a diverses ciutats d'Austràlia contra el tancament de 150 comunitats aborígens on viuen al voltant de 1.000 persones, que les autoritats australianes estudien dur a terme aquest 2015. Les protestes van tenir lloc a les principals ciutats del país, incloent-hi Sydney, Brisbane, Melbourne i Adelaide.

Els manifestants, convocats per la campanya SOS Blak Australia, consideren que el tancament d'aquestes comunitats seria un desastre per als seus habitants aborígens. Els portaveus de la campanya recorden que haver d'anar-se'n dels seus territoris ancestrals suposaria un greu impacte cultural i una violació dels drets d'aquests grups aborígens: "Viure a les nostres pròpies comunitats i al nostre propi país no és una elecció d'estil de vida, sinó un dret humà intrínsec i fonamental", han dit.

La campanya SOS Blak Australia va néixer de les comunitats amenaçades a la regió de Kimberley, la més septentrional de l'estat d'Austràlia Occidental. Amb una superfície de 423.000 quilòmetres quadrats, Kimberley té una població habitual d'uns 35.000 habitants, dels quals el 40% són aborígens.

Finançament federal tallat

El 2014, el primer ministre d'Austràlia Occidental, Colin Barnett, va anunciar que entre 100 i 150 comunitats, situades en àrees remotes respecte dels principals centres de població de l'estat federat, es quedarien sense serveis bàsics, cosa que comportaria el seu tancament. Ho va dir després que el govern federal australià aprovés retallades en el finançament per al manteniment de serveis com l'aigua, les carreteres, la recollida d'escombraries o l'electricitat.

Barnett admetia llavors que els tancaments causaran "una gran aflicció als aborígens que s'hauran de desplaçar" i que pot comportar "problemes a les ciutats de la regió on s'instal·lin [aquesta] gent aborigen". Però el primer ministre també deia que les comunitats més petites "no són viables" i que arrosseguen tota una sèrie de problemes com "els alts índexs de suïcidi, baixos nivells d'educació i salut [....] i manca de feina".

Coincidint amb les manifestacions de l'1 de maig, Barnett va matisar la seva posició, en assegurar que "no s'expulsarà ningú de la seva terra". Això sí, el primer ministre va insistir que Austràlia Occidental no podrà pagar els serveis que el govern federal deixarà de finançar, de manera que hi haurà comunitats que es quedaran sense aquests serveis.

(Imatge: manifestants amb una bandera aborigen australiana aquest 1 de maig / fotografia: captura de pantalla de SBS.)