Notícia

Norfolk vota sobre el seu dret d'autodeterminar-se

L'illa, una dependència australiana, perdrà l'autonomia si Canberra manté la decisió presa el març de suprimir l'Assemblea legislativa insular · El govern de Norfolk organitza una consulta no vinculant sobre si cal convocar un referèndum oficial · Austràlia considera que Norfolk no pot sostenir el seu autogovern

Els illencs de Norfolk estan cridats aquest divendres 8 a una consulta no vinculant sobre el futur del seu autogovern. El govern de l'illa es resisteix als plans del govern australià d'acabar amb l'autonomia de Norfolk l'any 2016. A la consulta, els illencs han de decidir si reclamen a Austràlia la convocatòria d'un referèndum oficial.

El text de la pregunta és aquest: "El poble de l'illa de Norfolk hauria de tenir el dret de determinar lliurement el seu estatus polític, i seu desenvolupament econòmic, social i cultural, i ser consultat en un referèndum o plebiscit sobre el model futur de govern per a l'illa de Norfolk abans que aquests canvis siguin duts a terme per part del Parlament australià?".

El març passat, el Parlament australià va aprovar posar punt i final a l'autonomia de Norfolk. Canberra argumenta que Norfolk no té prou recursos per a sostenir-se econòmicament i que això té com a conseqüència que els illencs -al voltant de 1.800 persones- tenen un nivell de vida i de serveis públics inferiors als dels australians del continent.

D'acord amb les previsions del govern australià, Norfolk perdrà la seva assemblea legislativa -que ara té una autonomia àmplia- el juliol de 2016, que serà substituïda per un consell regional amb menys competències. A partir d'aquell moment, els illencs de Norfolk estaran integrats dins del sistema fiscal, de salut i de benestar social australià.

Separar el benestar social de l'autonomia

El primer ministre de Norfolk, Lisle Snell, considera que no s'hauria de barrejar el proveïment de serveis socials als illencs i la continuïtat d'una autonomia àmplia per a l'illa. Snell diu que organitzar un referèndum oficial sobre l'autogovern de Norfolk en cap cas hauria d'ajornar que els illencs puguin rebre els serveis socials australians a partir de juliol de 2016.

Un dels arguments que el govern de Norfolk cita com a justificació per a mantenir l'autogovern és el fet que part de la seva població "s'identifica com a [gent] d'ascendència de Norfolk-Pitcairn, i això comporta una cultura i tradicions que han de ser respectades i apreciades", segons el ministre de Patrimoni Cultural i Serveis Comunitaris de Norfolk, Robin Adams.

Una part de la població de Norfolk -situada a 1.400 quilòmetres de la costa australiana- són descendents d'australians i neozelandesos, i l'altra de tahitians i d'illencs de Pitcairn, que van colonitzar l'illa al segle XIX. Norfolk té dues llengües oficials: l'anglès i el norfuk, un idioma crioll de base anglesa parlat pels descendents dels colons de Pitcairn. A la pràctica, l'anglès és la llengua dominant.

Més informació: