Notícia

Escòcia es guanya més autonomia (pel cap baix)

La històrica victòria de l'SNP a les eleccions britàniques reforça la posició dels independentistes, que reclamen un autogovern molt ampli · El programa dels conservadors incorpora la promesa de presentar un nou paquet de 'devolution' per a Escòcia durant la primera sessió del nou Parlament · L'SNP ha guanyat el 50% dels vots i 56 dels 59 escons en joc

Una nit que pot canviar -de nou- les relacions entre Escòcia i el Regne Unit. Els independentistes escocesos de l'SNP van guanyar ahir 56 dels 59 escons del Parlament britànic en joc a Escòcia. Una xifra mai assolida pel partit de Nicola Sturgeon: el seu rècord eren onze escons, i a les darreres eleccions n'havien aconseguit sis. Ningú no dubta avui que aquest resultat demolidor servirà perquè Escòcia aconsegueixi més autonomia i, qui sap, si perquè es convoqui un segon referèndum d'independència.

El primer ministre britànic i guanyador -el seu partit tindrà majoria absoluta, amb més de 325 escons- de les eleccions d'ahir, David Cameron, s'ha afanyat a recordar que donarà a Escòcia més autonomia "tan de pressa com es pugui". El programa del Partit Conservador inclou la promesa de presentar una proposició de llei per a l'autonomia d'Escòcia en la primera sessió del nou Parlament. El programa també preveu retornar a Escòcia "noves i significatives competències sobre benestar social" i dotar el Parlament escocès "d'un dels paquets de competències en recaptació fiscal i despesa més amplis d'entre els parlaments autònoms del món".

Nicola Sturgeon avisava de les expectatives del seu partit a partir d'avui: "Sigui quin sigui el govern que surti de Westminster, no pot ignorar el que ha passat". I el que ha passat és que l'SNP s'ha endut aproximadament el 50% dels vots a Escòcia i, gràcies al sistema electoral britànic, s'emporta pràcticament tota la representació en escons. Només tres circumscripcions se li escapen: una a Edinburg (laboristes), una al sud (conservadors) i les illes Shetland i Òrcades (liberaldemòcrates).

La derrota és molt dolorosa per als laboristes, que perden 18 punts percentuals i 40 escons. També reculen els libdems als seus feus tradicionals de les Highlands, que ara són domini de l'SNP. Un d'aquests escons dels Liberaldemòcrates l'ha capturat l'exprimer ministre Alex Salmond, per qui el resultat d'ahir "és una extraordinària declaració d'intencions del poble d'Escòcia".

I les "intencions" d'Escòcia poden ser tornar a votar la independència, sobretot si l'SNP no es troba conforme amb el paquet d'ampliació d'autonomia que el Partit Conservador presentarà. Dues dates clau: el maig de 2016 el Parlament escocès celebrarà eleccions. Les enquestes diuen que els independentistes fins i tot podrien millorar els resultats de 2012, quan van aconseguir la majoria absoluta. El partit de Sturgeon podria presentar-se amb la promesa de fer un nou referèndum. I aquesta promesa podria estar lligada amb la segona data clau: abans que acabi el 2017, Cameron s'ha compromès a celebrar un referèndum a tot el Regne Unit sobre la continuïtat, o no, a la UE. Un vot contrari a la UE a Anglaterra i favorable a Escòcia podria marcar un punt de no retorn en la relació entre les dues nacions.

(Imatge: Sturgeon i Salmond, durant la campanya / fotografia: SNP)