Notícia

L'oposició de Hong Kong veta una reforma electoral per a implementar un sufragi universal limitat el 2017

La proposta deixava en mans d'un comitè de 1.200 persones la tria dels candidats al càrrec de primer ministre de la ciutat autònoma · L'oposició hongkonguesa argumenta que el pla era "una falsa democràcia" · El govern de Hong Kong i Pequín acusen els opositors d'obstruir el desenvolupament democràtic

L'oposició prodemocràtica de Hong Kong ha vetat una proposta de reforma electoral per a permetre, amb limitacions, l'elecció del primer ministre de la ciutat autònoma pel sistema de sufragi universal el 2017. Pequín diu que els opositors posen pals a les rodes al desenvolupament democràtic de Hong Kong, mentre que aquests repliquen que la proposta votada ahir era "una falsa democràcia".

La reforma, que tenia el suport de Pequín i del govern lleialista proxinès de Hong Kong, preveia que els candidats al càrrec de primer ministre fossin nominats per un comitè format per 1.200 persones, representatives del Consell Legislatiu de Hong Kong i de diversos estaments econòmics i socials. L'oposició argumenta que, en aquest cas, les eleccions no es podrien considerar com a democràtiques, perquè de fet aquest comitè tindria tot el poder de decidir qui es presenta i qui no.

El comitè, de fet, ja existeix, i és qui fins ara ha triat directament el nom del primer ministre hongkonguès. L'oposició considera que el comitè és proper als interessos de Pequín. Per tant, diuen els opositors, l'únic que canviaria és que a partir de 2017 el comitè proposaria diversos noms i la ciutadania podria escollir-ne un, però en el fons no hi hauria una elecció real.

La proposta de reforma va rebre 8 vots favor i 28 en contra, mentre que 34 diputats no van participar a la votació. El bloc prodemocràtic, que està en minoria al Consell Legislatiu, en tenia prou amb un terç dels vots (24) per a blocar la iniciativa.

El debat sobre el mètode per a escollir el primer ministre de Hong Kong va desencadenar el 2014 un moviment massiu prodemocràtic que va omplir els carrers de la ciutat autònoma durant mesos.

Crítiques als opositors des de Hong Kong i Pequín

El primer ministre de Hong Kong, Leung Chun-ying (lleialista proxinès), ha acusat el bloc opositor d'atemptar contra la voluntat majoritària de la ciutadania en oposar-se a l'elecció per sufragi universal el 2017: "Jo, el govern i milions de persones a Hong Kong naturalment estem decebuts", va dir.

Una sèrie d'enquestes de tres universitats hongkongueses ha mostrat que, durant les darreres setmanes, la població de la ciutat estava dividida a parts més o menys iguals sobre la conveniència o no d'aprovar la reforma.

El Comitè Permanent de l'Assemblea Popular Nacional de la Xina, en una nota, ha dit que els diputats opositors han "soscavat l'estabilitat i la prosperitat de Hong Kong pels seus guanys personals".

(Imatge: Consell Legislatiu de Hong Kong / fotografia: Tksteven.)

Més informació: