Notícia

Un referèndum a la República Srpska que "amenaça la sobirania" de Bòsnia i Hercegovina

La UE i els EUA s'oposen a una votació sobre l'autoritat del Tribunal de Bòsnia i Hercegovina al territori serbobosnià · El president de Srpska considera que el Tribunal viola la independència judicial serbobosniana · Rússia demana que no s'ataqui el referèndum, sinó les conseqüències del malestar serbobosnià

L'Assemblea Nacional de la República Srpska va aprovar ahir la celebració d'un referèndum sobre l'autoritat del Tribunal i de la Fiscalia de Bòsnia i Hercegovina al territori serbobosnià. La decisió ha estat interpretada per part de la UE i els EUA com un desafiament serbobosnià a l'Estat de Bòsnia i Hercegovina.

La República Srpska, amb majoria de població serbobosniana, és una de les dues entitats constituents de Bòsnia i Hercegovina. L'altra és la Federació, de majoria bosníaca i croata. Ambdues tenen govern, parlament i sistema judicial propis.

El president de la República Srpska i impulsor del referèndum, Milorad Dodik, considera que l'existència del Tribunal de Bòsnia i Hercegovina és contrària als acords de Dayton, que el 1995 van servir per a acabar amb la guerra de Bòsnia i per a establir l'actual estructura federal del país. Segons Dodik, Dayton preveu que el sistema judicial ha de ser independent per a cadascuna de les dues entitats constituents.

El mes d'abril, Dodik havia declarat que si no es respectava l'autonomia de la República Srpska i el Tribunal de Bòsnia continuava estant operatiu d'aquí a dos anys, el 2018 convocaria un referèndum d'independència.

La UE i els EUA s'oposen al referèndum, Rússia diu que és un afer intern

Abans que l'Assemblea de la República Srpska aprovés la celebració del referèndum, la Unió Europea i els Estats Units havien emès un comunicat conjunt en què manifestaven la seva "preocupació" pel referèndum i deien que aquest comportarà "una amenaça directa a la sobirania i la seguretat del país en conjunt", una situació que, diuen, "no es pot tolerar".

Per contra, Rússia diu que la controvèrsia és un afer intern de Bòsnia i Hercegovina, i apunta que és ben conegut que els serbobosnians tenen queixes respecte del funcionament del sistema judicial. Segons els russos, caldria resoldre l'origen d'aquest problema més que no pas atacar-ne la conseqüència -el referèndum.

(Imatge: l'Assemblea Nacional de la República Srpska.)