Notícia

Moscou considera “cada cop més real” el perill d'un conflicte “a gran escala” entre Geòrgia i Ossètia del Sud

Enfrontaments entre tropes georgianes i sud-ossetes fan sis morts · El Govern d'Ossètia del Sud evacua un miler d'infants cap a la veïna Ossètia del Nord · El Kremlin acusa Tbilisi de desestabilitzar la situació a la petita república caucàsica

Un nou cap de setmana de violències a Ossètia del Sud ha desestabilitzat una mica més la situació en aquesta república caucàsica, autoproclamada independent de Geòrgia el 1991. Enfrontaments entre tropes georgianes i ossetes van fer sis morts entre divendres i dissabte, davant la qual cosa el Govern d'Ossètia del Sud va anunciar que començaria a evacuar infants de les zones més properes al front.

Davant d'aquest clima de violència, el ministeri d'Afers Estrangers rus va emetre ahir una nota en què assegurava que "l'amenaça d'operacions militars a gran escala entre Geòrgia i Ossètia del Sud és cada cop més real". Al text, Moscou acusava Geòrgia d'haver concentrat tropes prop de la frontera amb Ossètia del Sud i d'estar duent a terme maniobres militars prop de la capital sud-osseta, Tskhinvali. Segons el Govern rus, aquestes "accions" georgianes "desmenteixen" la voluntat expressada per Tbilisi de rebaixar la tensió a la república autoproclamada.

La versió del ministeri d'Afers Estrangers georgià és ben diferent. Tbilisi assegura que els incidents es van produir a causa de les accions de "terroristes" ossetes i de "grups de bandits", que haurien deixat 12 persones ferides del bàndol georgià. Segons el Govern de Geòrgia, és el "règim criminal" de Tskhinvali qui planteja una "amenaça a la pau i l'estabilitat" del Caucas.

Evacuació d'un miler d'infants

Segons Interfax, l'evacuació anunciada pel Govern d'Ossètia del Sud va començar ahir diumenge amb la sortida de 540 nens i continua avui dilluns, amb la marxa de 500 criatures més. Els infants són conduits cap a la veïna Ossètia del Nord, en territori de la Federació Russa, gran aliada dels sud-ossetes a la regió.

Actualment, els contactes entre les parts en conflicte passen per una comissió quadripartita formada, precisament, per representants dels governs de Rússia, Ossètia del Nord, Ossètia del Sud i Geòrgia. Aquests darrers, però, volen canviar la fórmula, perquè es queixen que la comissió està controlada per Moscou (tres dels quatre seients són per a Rússia i els seus aliats ossetes). Tbilisi vol que l'OSCE i la Unió Europea entrin a formar part d'aquesta taula negociadora, explica Civil.ge.

Més informació: