Notícia

El govern tibetà a l'exili insta de nou Pequín a negociar una autonomia àmplia dins de la Xina

Lobsang Sangay recorda a Xi Jinping que "el diàleg és l'única solució viable" i insisteix en l'anomenada Via del Mig · El govern xinès reitera que la proposta tibetana és un intent disfressat d'aconseguir la independència

"Esperem que el govern xinès liderat per Xi Jinping aviat s'adoni que el diàleg és l'única solució viable per a una resolució pacífica a la qüestió del Tibet". És el desig que el primer ministre del govern tibetà a l'exili, Lobsang Sangay (imatge), ha expressat amb motiu de la Diada de la Democràcia Tibetana. Les paraules de Sangay arriben una setmana després que el govern xinès repetís, per enèsim cop, que mai no acceptarà cap proposta d'autonomia per al Tibet.

"El Kashag", és a dir el govern tibetà a l'exili, "referma el seu compromís amb la Via del Mig", ha dit Sangay. La Via del Mig va ser proposada per primer cop pel dalai lama, i propugna la creació d'un poder legislatiu i executiu tibetà amb ple autogovern intern. El govern xinès només exerciria les competències de defensa i d'afers estrangers.

La setmana passada, el govern xinès insistia que aquesta proposta no és res més que una "petició divisiva" que cerca la independència de facto del Tibet per la porta del darrere.

Regió Autònoma del Tibet o Tibet històric

La proposta de la Via del Mig també preveu la reunificació de les tres províncies històriques del Tibet sota un sol govern. Cosa que el govern xinès també rebutja. I és que la major part del Tibet històric es troba dividida actualment en tres administracions xineses diferents: l'anomenada Regió Autònoma del Tibet i les províncies de Sichuan i Qinghai.

La Regió Autònoma del Tibet cobreix aproximadament la meitat del Tibet històric, i el govern xinès en commemora enguany el 50è aniversari de la seva creació. El govern tibetà a l'exili considera que la Regió Autònoma del Tibet és una entitat il·legítima i que, de fet, no manté cap mena d'autogovern real respecte de Pequín.