Notícia

"Forta i unificada": Obama recicla amb Espanya la fórmula que va usar amb el Regne Unit

El dirigent nord-americà evita esmentar Catalunya pel nom · En el cas britànic, Obama va explicitar el 2014 que la decisió "només competia al poble d'Escòcia" · Mas destaca que el dossier català hagi entrat a les agendes de les principals cancelleries · Interpretacions diverses sobre el significat dels mots d'Obama

El president dels Estats Units, Barack Obama, va dir ahir davant del rei d'Espanya, Felip VI, que "en matèria d'afers exteriors", els EUA estan "profundament compromesos a mantenir una relació amb una Espanya forta i unificada". La frase ha suscitat força reaccions, tant a Catalunya com a Espanya. La premsa espanyola destaca avui a les seves portades els mots d'Obama i els interpreta com una mostra de rebuig a la independència de Catalunya i un èxit de la diplomàcia espanyola.

En tot el discurs d'Obama, només hi ha una frase dedicada a aquesta qüestió. Les relacions bilaterals entre Espanya i els EUA ocupen força més espai, així com també ho fan la recuperació econòmica o el paper que juga Espanya a Europa, la Mediterrània i el Pròxim Orient.

La fórmula usada per Obama per a despatxar la qüestió catalana és similar a les paraules que el dirigent nord-americà va dedicar a Escòcia l'any 2014. En aquella ocasió, Obama va dir que l'interès dels Estats Units era que el Regne Unit continués sent "un soci fort, robust, unit i efectiu". És cert, però, que Obama va dir que la decisió "només competia al poble d'Escòcia", cosa que no ha dit en el cas català -ni per a afirmar-ho ni per a negar-ho.

L'altra diferència de matís és el fet que Obama no hagi dit que està directament compromès amb la unitat d'Espanya, sinó "a mantenir una relació" amb aquell país.

La frase d'Obama està oberta a interpretacions múltiples, i bona mostra en són aquests dos tuits. El candidat del Partit Popular a la presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, entén que els mots del president nord-americà "poden ser més alts, però no més clars" contra la independència de Catalunya:

 


Per contra, el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, no hi veu res d'especialment remarcable i fins i tot s'anima a subscriure les paraules del president dels EUA:

 


Més enllà de si els mots d'Obama són un suport explícit a la unitat d'Espanya o simplement constitueixen una sortida diplomàtica i elegant a un afer incòmode, una altra qüestió que ha cridat l'atenció d'analistes i líders polítics és el fet mateix que el tema hagi aparegut en el discurs. Pel president de la Generalitat, Artur Mas, és evident que les del 27 de setembre no són unes eleccions autonòmiques com unes altres si la diplomàcia espanyola les inclou en les seves agendes de les trobades amb Obama, Cameron o Merkel.