Notícia

Sarawak i Sabah guanyen autonomia dins de Malàisia entre peticions de ple autogovern intern

El primer ministre malaisi anuncia la transferència de noves competències · Un líder opositor reclama al govern malaisi que restauri "l'autonomia plena" que tenien "les dues nacions" · Comença una recollida de signatures per a demanar un retorn a l'autogovern pactat quan es va establir la Federació de Malàisia el 1963

Els estats de Sarawak i Sabah veuran la seva autonomia incrementada lleugerament d'acord amb l'anunci fet pel primer ministre de Malàisia, Datuk Seri Najib Tun Razak. Però líders i organitzacions socials de Sarawak consideren que no n'hi ha prou i reclamen, pel cap baix, el ple autogovern intern dins de la federació malàisia.

Najib va anunciar ahir que els governs de Sarawak i Sabah tindran un més capacitat de decisió sobre els projectes prioritaris que s'han de dur a terme als dos territoris. I el primer ministre també va explicar que es crearan comitès bilaterals entre el govern federal i els governs dels estats per tal de discutir la transferència d'altres competències.

Sarawak i Sabah són els dos únics estats de Malàisia situats a l'illa de Borneo, separats de la península de Malaia -on es troben els estats de Malàisia Occidental i on resideix la majoria de la població de la federació- pel mar. El 1963, després de la independència del Regne Unit, Sarawak i Sabah van fundar la Malàisia federal juntament amb Malaia i Singapur -que en va sortir el 1965.

Des de llavors, Sarawak i Sabah han mantingut una autonomia limitada, en el marc de les competències que els reconeix la Constitució malàisia.

Plena autonomia

Però l'anunci de Najib és insuficient per a diversos líders i sectors de la política sarawakiana. Un d'ells és Lim Kit Siang, cap parlamentari del Partit de l'Acció Democràtica, segona força al Parlament de Sarawak. Segons Lim, Najib faria millor de restaurar "l'autonomia plena" que havien tingut "les dues nacions de Borneo", és a dir Sarawak i Sabah, "abans de 1963".

Lim no és l'únic insatisfet amb l'estat de les coses. El mateix dia que Najib anunciava la transferència de competències, el grup Sarawak per als Sarawakians (S4S) llançava una recollida de signatures demanant que es respectin els drets de Sarawak tal com es recollien a l'Acord dels Divuit Punts de 1963, és a dir el pacte pel qual el territori entrava a formar part de Malàisia.

L'objectiu de S4S és aconseguir la signatura de més del 10% dels sarawakians i forçar el govern de Sarawak a aprovar una llei per a reclamar l'autonomia prevista a l'Acords dels Divuit Punts, que els partidaris de l'autogovern consideren que ha estat violada per les autoritats federals.