Notícia

"Mandat democràtic per la independència", amb matisos

Les dues llistes independentistes obtenen la majoria absoluta en escons i la relativa en vots · Els partits unionistes afirmen que no és possible avançar cap a la secessió amb el 47,7% dels vots · Les llistes explícitament unionistes no arriben al 40% dels sufragis · Participació de rècord: 77,4%

"El 'sí' obté el mandat democràtic per la independència". Amb aquesta rotunditat s'expressa la candidatura de Junts pel Sí (JxSí) el dia després de les històriques eleccions al Parlament de Catalunya, en què la candidatura independentista va aconseguir una victòria clara, amb 62 escons i el 39,5% dels vots. L'altra llista partidària de la secessió, la de la CUP, va sumar el 8,2% dels vots i 10 diputats, cosa que dóna als independentistes la majoria absoluta d'escons (72), però no de sufragis (47,7%).

"La responsabilitat que ara tenim és complir aquest mandat democràtic", deia ahir el cap de llista de JxSí, Raül Romeva. Pel líder d'ERC, Oriol Junqueras, el nou Parlament té "una majoria més que suficient" per a "tirar endavant" la independència. També es va referir al "mandat democràtic" el president de la Generalitat, Artur Mas, que va demanar als unionistes que "acceptin la victòria del 'sí'", especialment en un context on la participació (77,4%) ha estat de rècord a Catalunya.

Això darrer, però, no és gens clar: més aviat al contrari. Els tres partits explícitament unionistes (PP, PSC i Ciutadans) afirmaven ahir que els independentistes havien perdut el plebiscit en no arribar al 50% dels vots afirmatius. La candidata de Ciutadans a la presidència, Inés Arrimadas, fins i tot gosava demanar la dimissió de Mas i la convocatòria immediata d'unes noves eleccions.

Arrimadas emergeix de les eleccions com a líder clara del bloc unionista. Amb 25 escons i el 17,9% dels vots, supera clarament el PSC (16 escons i 12,3%) i el PP, que va patir una davallada històrica (11 escons i 8,5%). Els unionistes, per tant, aconsegueixen 52 escons i el 39,7% dels sufragis: 20 diputats menys i 8 punts menys que els independentistes.

L'ambigüitat que impedeix majories clares

Si cap dels dos blocs no ha aconseguit la majoria absoluta en vots és perquè hi havia dues llistes que no estaven explícitament ni a favor ni en contra de la independència. L'única de les dues que estarà representada al Parlament serà Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), amb 11 diputats i el 8,9% dels vots. El programa de CSQEP propugnava un procés constituent català i un futur referèndum sobre l'estatus de Catalunya.

L'altre partit amb una posició ambigua era Unió Democràtica (UDC), que rebutjava una declaració unilateral d'independència però no pas la independència en sí. Unió era favorable a un acord amb Espanya sobre el reconeixement de Catalunya com a nació i un marc de relacions confederal. La llista que encapçalava Ramon Espadaler, amb el 2,5% dels vots, es queda fora.