Notícia

Rússia ja considera Abkhàzia i Ossètia del Sud entitats independents de Geòrgia

Fet històric per a les dues repúbliques, que durant més de quinze anys han gaudit d'una independència de facto no reconeguda per cap Estat. La seva situació s'equipara a la del Xipre turc, només reconegut per Turquia.

En contra d'allò que preveien la majoria d'analistes, el president rus, Dimitri Medvedev, ha anunciat avui que la Federació Russa ha reconegut formalment la independència de les repúbliques autoproclamades d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, només un dia després que les dues cambres legislatives russes en recomanessin la independència amb sengles resolucions no vinculants.

Es tracta de l'enèsima prova de força feta per la Federació russa. Una passa, el reconeixement formal de la independència, que molts creien que Medvedev no s'atreviria a fer, almenys de moment. L'argument esgrimit era, principalment, que a Rússia no li interessa tensar la corda en les seves relacions amb occident fins a punts tan elevats, d'una banda, i que el reconeixement de la independència podia ser-li contraproduent pel que fa als conflictes territorials que la Federació té sobretot al Caucas nord, amb les repúbliques independents de Txetxènia i, en menor mesura, Ingúixia.

L'anàlisi immediat que es desprèn d'aquesta decisió, doncs, és que Rússia no té cap intenció de cedir terreny, una actitud que ha esdevingut progressivament més clara a partir del reconeixement unilateral d'independència del Kosovo, assistit en tot moment per la Unió Europea i els Estats Units.

Segons explica la BBC, Medvedev ha anunciat avui, en una compareixença televisada, que ha signat els decrets pertinents per a fer efectiu el reconeixement oficial. De totes maneres, ara caldrà saber quina fórmula aplica Rússia a l'hora de reconèixer la sobirania de les dues repúbliques. En un article d'anàlisi publicat dilluns, RFE/RL considerava poc probable que el Kremlin utilitzi el concepte d'autodeterminació, per tal de minimitzar una possible reacció en cadena dins de la Federació i en altres repúbliques ex-soviètiques, i que en canvi justifiqui aquesta decisió qualificant l'atac de Geòrgia contra Ossètia del Sud com a genocidi. Val a dir, també, que durant els darrers anys tant Ossètia com Abkhàzia han celebrat referèndums en el seu territori per preguntar els ciutadans sobre l'estatus desitjat, i en ambdós casos ha guanyat la opció de la independència respecte Geòrgia.

Les conseqüències de la decisió del Kremlin són, ara per ara, imprevisibles. El que és clar és que no facilitaran un enteniment entre la Federació i els països occidentals. Ahir dilluns, per exemple, el president dels Estats Units, George Bush, advertia seriosament a Moscou que no fes aquest pas, ja que "les fronteres i la integritat territorial de Geòrgia han de merèixer el mateix respecte que les de les altres nacions".

Ara podeu consultar el document especialEl conflicte a Geòrgia: una cronologia, on hi trobareu una relació de totes les notícies publicades per Nationalia referents al conflicte entre Geòrgia i les repúbliques autoproclamades des de la declaració d'independència del Kosovo.

Més informació: