Notícia

Ucraïna, possible eix de la confrontació diplomàtica entre Rússia i occident

Crimea és una república autònoma de majoria pro-russa, ubicada en un Estat pro-occidental · Kíev, com Chisinau, tem que Moscou segueixi amb la seva política de desestabilització política practicada a Geòrgia amb el reconeixement de la independència d'Abkhàzia i Ossètia del Sud.

Prop de la frontera sud-occidental de la Federació Russa, els Estats ucraïnès i moldau veuen amb temor la possibilitat d'agafar el relleu de Geòrgia pel que fa a una eventual onada desestabilitzadora de Moscou, sigui en forma d'iniciativa política o com a acció militar. La raó és que Rússia compta amb el suport de regions tant dins d'Ucraïna -la república autònoma de Crimea- com a Moldàvia -la república independent de facto de Transnístria-.

Des del primer moment el president ucraïnès, Víktor Iúsxenko, va ser clar a l'hora de mostrar el seu suport a Geòrgia en l'ofensiva contra Ossètia del Sud i la resposta de l'exèrcit rus. En general, les relacions entre Ucraïna i Rússia tendeixen a ser aspres, principalment per la presència militar russa a la península de Crimea, on hi té instal·lada la Flota del Mar Negre. Al mateix temps, la república autònoma Crimea és l'única regió de tota Ucraïna amb majoria ètnica russa: representa aproximadament un 60% de la població, davant d'un 24% d'ucraïnesos i un 12% de tàtars, segons dades de Minority Rights Group.

Això permet, tal i com explica RFE/RL, que el sentiment general de la majoria russa de Crimea sigui el desig de reintegració a la Federació, mentre que la població d'ètnia ucraïnesa veu la presència militar russa com una continu "acte d'agressió". Davant de tot això, la població tàtara es veu en una situació encara més delicada. Víctima de deportacions massives durant el mandat d'Stalin, la comunitat tàtara va ser de les darreres de tota la Unió Soviètica en aconseguir el dret de retorn: no fou fins a finals dels anys vuitanta. Molts tàtars van retornar quan Ucraïna ja era independent de la Federació russa, la qual cosa ha posat i segueix posant moltes traves per al restabliment dels seus drets.

Després dels esdeveniments a Geòrgia, alguns països occidentals s'han afanyat a mostrar el seu suport a Kíev, com s'entén la visita que el ministre britànic d'afers exteriors, David Miliband, va fer a Ucraïna dimecres passat. Segons informa Le Monde.fr, el proper 9 de setembre hi haurà una cimera UE-Ucraïna que ha de servir per arribar a un acord d'associació i "enviar un missatge a Moscou".

Més informació: