Notícia

El procés d'autodeterminació del Sàhara Occidental, encallat de nou

Plega Van Walsum, el mediador de l'ONU a la regió · El Front Polisario no el considerava legítim des que va dir que els sahrauís havien de renunciar a la independència · La diplomàcia internacional ha aconseguit pocs avenços en el conflicte que enfronta Marroc i el Sàhara Occidental des del 1975.

Els esforços de la diplomàcia internacional per resoldre el conflicte del Sàhara Occidental han acabat una vegada més en via morta. L'enviat del secretari general de les Nacions Unides a la regió, Peter Van Walsum, va anunciar dijous passat que el seu mandat no havia estat renovat, i va expressar el seu pessimisme sobre la possible arribada a una solució que satisfés a les dues parts.

Van Walsum va perdre tota la confiança del costat sahrauí quan el passat mes d'abril va opinar que la independència del Sàhara Occidental era "poc realista". Això no només va indignar els polítics del Front Polisario, sinó que va provocar una forta divisió dins del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

En un article al diari El País, Van Walsum va anunciar el final del seu mandat i es va reafirmar en les opinions anteriors: "mentre Marroc ocupi gran part del territori i el Consell de Seguretat no estigui disposat a pressionar-lo el resultat no arribarà a ser un Sàhara Occidental independent". Però el diplomàtic només envia el missatge al costat sahrauí, tot dient que si el Polisario renunciés a la independència a favor d'una solució negociada, "podria comptar immediatament amb un gran suport internacional".

Sembla que el secretari general de l'ONU, Ban Ki Moon, ha tingut en compte les crítiques del Front Polisario. El president de la República Àrab Sahrauí Democràtica, Mohamed Abdelaziz, va escriure una carta a Ki Moon per demanar la destitució de Van Walsum, ja que considerava que l'enviat personal s'havia desqualificat com a mediador en posicionar-se en un dels dos bàndols.  

L'ONU no se'n surt
Aquest nou fracàs de la diplomàcia internacional arriba quatre anys després de la dimissió de James Baker, el mediador que va dissenyar el full de ruta més ambiciós fins al moment. El Pla Baker, fruit d'una sèrie de negociacions entre el 1997 i el 2003, proposava convertir el Sàhara Occidental en una regió marroquina semiautònoma durant un període de transició de cinc anys, després del qual se celebraria un referèndum d'autodeterminació amb tres opcions: sobirania plena, semiautonomia o integració al Marroc. El pla va ser aprovat per unanimitat en el Consell de Seguretat, però finalment Rabat el va rebutjar i de nou va condemnar el procés a un carreró sense sortida.  

Més informació: