Notícia

El Tirol del Sud es fixa l'autonomia fiscal i més competències com a grans objectius dels propers anys

El president sud-tirolès presenta la declaració programàtica per a la nova legislatura · El nou govern de Bozen, reunit per primer cop avui, reclama veu als serveis de correus i a la radiotelevisió · Els autonomistes de l'SVP han pactat un executiu de coalició amb el Partit Democràtic

El passat octubre, el Partit Popular del Tirol del Sud (SVP, en les seves sigles en alemany) va ser el guanyador, per majoria absoluta, de les eleccions al Parlament d'aquesta província autònoma de l'Estat italià. Dos mesos després, el president ha presentat davant la cambra sud-tirolesa la seva declaració programàtica per als propers cinc anys. El federalisme fiscal i l'assumpció de noves competències en són aspectes destacats.

La legislatura queda oficialment estrenada aquest 30 de desembre, amb la primera sessió de la nova junta provincial de Bozen (Bolzano, en italià). El Govern sud-tirolès és presidit per cinquena vegada consecutiva per Luis Durnwalder, i tindrà majoria de membres de l'SVP, tot i que també en formarà part Christian Tommasini, cap local del Partit Democràtic (PD). La coalició de l'SVP i el PD disposarà d'una còmoda majoria parlamentària de 20 escons, d'un total de 35.

El passat dia 16, Durnwalder es va adreçar als consellers provincials per tal de detallar-los quines seran les línies mestres del seu govern durant els propers cinc anys. Com no podia ser d'altra manera, Durnwalder es va referir a la reforma fiscal italiana, que prepara l'executiu de Silvio Berlusconi i que hauria de desembocar, durant el 2009, en un nou model federal. El líder sud-tirolès va mostrar-se partidari del federalisme fiscal, tot assenyalant que «si la determinació dels impostos és realitzada per la província de Bozen, i no per l'Estat italià, quedaran més diners a les butxaques dels nostres ciutadans».

Això sí, Durnwalder va recordar que qualsevol reforma del finançament ha de respectar els acords entre els Estats italià i austríac de 1946 i 1969, i que constitueixen la garantia internacional de l'autogovern sud-tirolès. Cosa que, va recordar el president, no es dóna a cap altra província d'Itàlia.

Competències als correus i a la RAI

Durnwalder va abordar la qüestió de les noves competències que, segons el seu punt de vista, haurien de ser cedides per Roma a Bozen. D'una banda, el Govern sud-tirolès vol tenir veu a la radiotelevisió italiana, la RAI, pel que fa a les emissions al Tirol del Sud. Durnwalder considera que la influència del seu executiu pot ser útil per tal de reforçar la presència de les llengües alemanya i ladina a la graella del principal operador estatal.

D'altra banda, Durnwalder vol discutir tot un paquet de transferències, entre les quals es troben el servei de correus, la seguretat pública i el personal de les agències estatals i dels tribunals. De fet, Durnwalder es va reunir amb el ministre italià de Simplificació Legislativa, Roberto Calderoli (Lega Nord), el passat agost, una reunió en la qual els dos polítics ja van abordar aquestes qüestions.

(A la imatge: Durnwalder s'adreça al Consell provincial. Fotografia: Oficina de Premsa de la Província Autònoma del Tirol del Sud.)

Més informació:

Alto Adige: Accordo e poi strappo. L'Svp toglie l'industria al Pd

ASCA: 9 gruppi consiliari. Durnwalder presenta Giunta

Nationalia:Els autonomistes mantenen la majoria absoluta a les eleccions provincials del Tirol del Sud

Més informació a la fitxa del Tirol del Sud.