Notícia

Els líders de Bòsnia acorden dividir el país en quatre zones, però es contradiuen sobre com ho faran

El cap del principal partit musulmà diu que les regions seguiran criteris econòmics i geogràfics · En canvi, el president serbobosnià assegura que la República Sèrbia de Bòsnia es mantindrà com fins ara · L'Estat promou una reforma constitucional amb la mirada posada a la UE.

Més llenya a la foguera política bosniana. Els líders dels principals partits bosnià musulmà, serbi i croat de Bòsnia van acordar dilluns la reorganització interna del país en quatre noves regions (a diferència de les dues grans entitats actuals). Però immediatament, els mandataris es van contradir sobre les característiques de la nova divisió administrativa i, especialment, sobre si les noves fronteres internes respectaran o no les línies ètniques sorgides de Dayton el 1995.

L'acord el van prendre el cap del bosnià musulmà Partit de l'Acció Democràtica (SDA), Sulejman Tihic; el de l'Aliança Sèrbia de Socialdemòcrates Independents (SNSD), Milorad Dodik; i el de la la Unió Democràtica Croata (HDZ), Dragan Covic. Segons diu Balkan Insight, el pacte implica que Bòsnia i Hercegovina tindrà quatre grans regions: Sarajevo i unes altres tres, cadascuna amb els seus propis poders executiu, legislatiu i judicial. És a dir, una mena de federació. Coincideix que són precisament tres els pobles constituents de l'Estat bosnià, però aquí és on hi ha el dubte sobre què van acordar exactament els presidents, si és que van acordar exactament alguna cosa.

I és que Milorad Dodik, acabada la reunió, va afirmar que la República Sèrbia de Bòsnia (l'entitat serbobosniana, que ocupa el 49% del territori estatal) continuarà existint com fins ara. En canvi, Sulejman Tihic va assegurar que les regions es delimitaran seguint criteris geogràfics, econòmics i històrics, però no pas ètnics. Tot el contrari del que diu Dodik.

Si el que diu el president serbobosnià és cert, significa que les tres entitats sortiran de l'altra gran entitat que actualment existeix: la Federació de Bòsnia i Hercegovina, entitat formada per bosnians musulmans i croatobosnians. El president del principal partit opositor bosnià musulmà, Haris Silajdzic, tem que Tihic hagi pactat amb els serbobosnians l'esclat de la Federació en tres noves entitats: una de musulmana, una de croata i una tercera de multiètnica (Sarajevo), recull B92.

A la recerca d'una administració més eficient

Les converses dels mandataris s'emmarquen en el procés de reforma de les institucions de Bòsnia i Hercegovina, que tots tres líders van iniciar el passat novembre. L'esperit de les modificacions, en teoria, és adequar l'estructura de l'Estat a les exigències de la Unió Europea, a la qual Sarajevo espera ingressar durant la propera dècada.

Just abans de Nadal, els mateixos tres protagonistes van dir que promourien una reforma de la Constitució. Ara, han avançat que treballaran més en aquestes qüestions en una propera reunió a Mostar, el 23 de febrer.

Més informació: