Notícia

Polònia ratifica la Carta Europea per les Llengües Regionals o Minoritàries

En la declaració, Varsòvia identifica quinze 'llengües minoritàries' diferents parlades al país · Polònia esdevé el 24è Estat del Consell d'Europa en votar el document · França, Grècia i Rússia són alguns dels grans absents a la llista, en no haver ratificat -ni tan sols signat, en alguns casos- la Carta malgrat tenir una gran diversitat lingüística al seu territori.

La Carta Europea per les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRM), el tractat europeu establert per a la protecció i promoció de les llengües minoritzades, té una mica més de suport gràcies a la ratificació del document per part de Polònia el passat 12 de febrer. Varsòvia, que ja havia donat un reconeixement legal a aquestes llengües, ha fet un pas més i s'ha afegit a altres 23 països del Consell d'Europa que ja havien ratificat la Carta. Les llengües minoritàries parlades a la República de Polònia, segons la llista oficial, són les següents (entre parèntesi, la definició segons el Govern): caixubi (llengua regional), txec, hebreu, jiddisch, bielorús, lituà, alemany, armeni, rus, eslovac i ucraïnès (llengües de les minories nacionals), caraïta, lemko, romaní i tàtar (llengües de les minories ètniques). Finalment, el document estableix que l'hebreu, el jiddisch, el caraïta, l'armeni i el romaní són llengües no territorials.

Segons informa el portal Eurolang, Polònia ha situat totes les aquestes llengües a la Part III de la Carta, la qual cosa dóna "el màxim nivell de protecció" als idiomes propis. El document entrarà en vigor l'1 de juny proper.

La CELRM va ser aprovada l'any 1992 sota els auspicis del Consell d'Europa, un organisme internacional del qual formen part 47 Estats europeus. D'aquests, 24 l'han signada i ratificada, la majoria dels quals són d'Europa occidental. Però hi ha algunes absències destacables, com és el cas de França, que no l'han ratificat argumentant que es contradiu amb l'article de la seva Constitució que estableix el francès com "la llengua de la República". També hi manquen Grècia, Rússia, Itàlia, Turquia, Bèlgica i Macedònia, entre d'altres.

Més informació:

  • Llistat d'Estats que han firmat i/o ratificat la Carta
  • Relació de les declaracions fetes pels Estats respecte la Carta
  • Informació sobre les llengües parlades a Polònia, a Mercator