Notícia

Milers de manifestants exigeixen l'autodeterminació de Catalunya als carrers de Brussel·les

Entre 3.000 i 10.000 persones, segons les fonts, demanen la independència a la capital europea · Nationalia ofereix un recull d'enllaços a vídeos i galeries d'imatges sobre la trobada · Dos dies abans de la marxa, un grup d'europarlamentaris va rebre al Parlament Europeu una delegació de l'organització convocant.

"Gran èxit" de la manifestació dels 10Mil a Brussel·les per l'Autodeterminació. Aquest és el titular que membres de l'organització, participants i mitjans de comunicació donen a la trobada que aquest cap de setmana ha reunit milers de manifestants a favor de la independència de Catalunya a Brussel·les, capital de Bèlgica i seu del Parlament Europeu. Deixant a banda el tradicional ball de xifres -2.900 segons la policia belga i més de 10.000 segons l'organització-, el cert és que milers de persones han caminat per la capital europea per exigir, de manera pacífica i contundent, la incorporació de Catalunya com un Estat de ple dret a la Unió Europea.

L'eslògan "We want a Catalan state" ('Volem un Estat català', en anglès) ha atret milers de catalans -i nombrosos simpatitzants de la causa independentista-, que s'hi han desplaçat en avió, autocar o vehicle particular per "internacionalitzar" la demanda catalana d'un Estat propi. Al costat d'altres pancartes com "Catalonia is not Spain" i "Catalonia Next State in Europe", a la marxa s'hi han pogut veure un bon nombre de banderes de Flandes, una altra nació sense Estat europea, així com banderes de la Unió Europea, del País Basc, d'Occitània i del Vènet.

Diverses cadenes de televisió s'han fet ressò de la notícia. El portal Tribuna.cat ofereix una selecció d'alguns vídeos emesos a televisions catalanes i espanyoles. Vilaweb n'ha fet un reportatge, Estels a Brussel·les, i també el diari Avui i la televisió pública catalana, TVC al seu lloc web 3cat24.cat. Un mitjà flamenc, deredactie.be, n'ha fet un vídeo en anglès.

També a la xarxa s'hi poden trobar diverses galeries d'imatges: és el cas de NacióDigital.cat, rtve.es, directe.cat i algunes pàgines personals, com la d'Erik D'hamers i aquest lloc de Picasa d'un dels participants.

L'esdeveniment de dissabte també es pot qualificar d'èxit considerant el cobriment que ha rebut per part de mitjans catalans, espanyols i fins i tot francesos i belgues. A Catalunya, n'han parlat l'Avui, amb un article d'opinió d'Isabel-Clara Simó (Comença el compte enrere), Crònica (Els mitjans internacionals es fan ressò de la manifestació independentista a Brussel·les) i La Clau (10.000 catalans manifesten a Brussel·les a favor de l'autodeterminació), entre d'altres. A l'Estat espanyol, n'han parlat El País (Convergència apoya en Bruselas una marcha independentista), El Mundo (Miles de personas apoyan la marcha independentista catalana en Bruselas) i ABC (Miles de personas recorren Bruselas para pedir la independencia de Cataluña). Entre els diaris francòfons cal destacar, finalment, Le Figaro (3000 manifestants pour la Catalogne), Lalibre.be (Les Catalans manifestent pour l'indépendance) i Le Soir (Des Catalans manifestent à Bruxelles).

Recepció al Parlament Europeu
El dijous anterior a la marxa, una delegació de representants de la plataforma 10Mil a Brussel·les i membres de la societat civil va entrevistar-se amb un grup format per eurodiputats i membres de partits nacionalistes amb presència al Parlament Europeu. La delegació catalana va entregar als polítics una carta explicant el perquè de la manifestació i posant l'èmfasi en la necessitat que la Unió s'impliqui també en la resolució del conflicte polític català.

Van rebre el document els eurodiputats Ian Hudghton, president de l'SNP escocès i de l'Aliança Lliure Europea (ALE) al Parlament, i Mikel Irujo (Eusko Alkartasuna, també de l'ALE). D'altra banda, hi van ser presents també Brian Carty, del Sinn Féin a Irlanda del Nord, José Luis Linazasoro, Secretari General del Grup Verds-ALE, Steven Cornelius, assistent del Plaid Cymru a Brussel·les, i Ana Miranda, portaveu del Bloc Nacionalista Gallec a Brussel·les i vicepresidenta de l'ALE.