Notícia

Organismes internacionals denuncien de nou les discriminacions de Grècia contra les 'minories'

Un informe de les Nacions Unides assegura que turcs, macedonis i gitanos, entre d'altres pobles minoritzats, no són reconeguts per Atenes, i convida l'Estat hel·lènic a brindar la protecció dels drets a l'autodeterminació, i a la llibertat d'expressió i d'associació · Atenes no ha reconegut mai l'existència de les minories dins les seves fronteres.

Una experta de les Nacions Unides ha donat un nou toc d'atenció a Grècia sobre la manca de respecte amb els drets col·lectius de les minories. Després de fer una gira per diversos punts del país i entrevistar-se amb representants del Govern i membres de les comunitats minoritàries, Gay MacDougall, experta independent sobre qüestions de minories, ha elaborat un informe en el qual afirma -com ja era sabut- que Grècia només reconeix la minoria religiosa musulmana de Tràcia occidental, alhora que nega l'existència de qualsevol altra identitat nacional, cultural o ètnica, que no sigui la grega.

Segons informa Le Courrier des Balkans, MacDougall proposa que Atenes, més que centrar-se en el reconeixement o no de macedonis i turcs, avanci cap a la protecció efectiva "dels drets a l'autodeterminació, a la llibertat d'expressió i a la llibertat d'associació" de les minories, així com a l'acatament de les decisions del Tribunal Europeu dels Drets Humans. Aquesta experta de l'ONU fa referència concretament a les sentències que autoritzen la utilització de les paraules "macedoni" i "turc" per definir els membres d'aquestes comunitats.

Però aquestes dues només són dues de les comunitats minoritàries a Grècia. Segons Minority Rights Group, al país hi trobem també albanesos, valacs, arvanites, gitanos i pomaks, principalment. Grècia no reconeix oficialment cap d'aquestes minories, sinó que es refereix només a la "minoria musulmana", alhora que l'única llengua oficial és el grec.

L'informe de l'ONU també ha trobat indicis de discriminació contra els gitanos, concretades en la segregació, a l'escola, dels infants d'aquesta comunitat, o fins i tot l'impediment d'accedir a l'educació. També és en l'apartat de la comunitat gitana que MacDougall assenyala alguns esforços realitzats pel Govern, com per exemple el Programa d'acció amb la població gitana.

Atenes nega les acusacions
Amb tot, el Govern grec contradiu l'informe i tira pilotes fora, tot acusant "alguns" de voler buscar la divisió i les tensions dins de la societat, "per al seu propi benefici". Atenes fa així una velada acusació a Turquia i Macedònia de voler interferir en els seus afers interns. El ministre d'afers exteriors ha declarat que "Grècia és un Estat democràtic que respecta els drets humans plenament, i cap informe pot canviar aquesta realitat".

Fa unes setmanes, el Consell d'Europa ja va criticar l'Estat hel·lènic per "aplicar restriccions a les minories", tal com informava MónDivers.

Més informació: