Notícia

Un informe presentat a l'Eurocambra critica el poc avenç respecte la carta de les llengües minoritzades

L'estudi recomana que la Unió doni suport a EBLUL · Aquests dies s'ha celebrat una nova edició del 'Fòrum del Diàleg Europeu sobre les Minories Nacionals Tradicionals, les Regions Constitucionals i les Llengües Regionals'.

Segons informa Eurolang, s'ha presentat un estudi al Parlament Europeu titulat "Multilingüisme: entre els objectius de les polítiques i la seva implementació", que critica el poc avenç entre els estats membres pel que fa a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. Entre d'altres consideracions, l'estudi recomana que la Unió Europea doni el seu suport a EBLUL, l'Oficina Europea per a les Llengües Menys Utilitzades, que és una de les principals organitzacions internacionals europees per a la protecció de les llengües minoritzades.

L'estudi, que girava entorn al Pla d'Acció 2004-2006 del Programa 'Promovent l'Aprenentatge de Llengües i la Diversitat Lingüística', fa tota una sèrie de recomanacions a agències i actors polítics de l'Unió Europea perquè promoguin l'aprenentatge de llengües i la dieversitat cultura. Una de les crítiques que rep aquest pla d'acció és que "és massa complex i no està adaptat a la realitat dels estats membres", amb la conseqüència que durant el període estudiat només s'han implementat el 30% de les polítiques anunciades.

Reunió de l'intergrup sobre minories
D'altra banda, aquesta setmana hi ha hagut una nova trobada -la darrera de la legislatura- de l'intergrup sobre minories, a l'Eurocambra. En el marc del Fòrum del Diàleg Europeu sobre les Minories Nacionals Tradicionals, les Regions Constitucionals i les Llengües Regionals, es van tractar la qüestió de les polítiques lingüístiques dels diferents països membres. El secretari de política lingüística de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan, hi va explicar el cas de l'oficialitat de l'occità que, malgrat ser una llengua parlada només al nord del Principat, és oficial a tot el territori. Bernat Joan va afirmar que aquesta experiència ha despertat l'interès de casos similars a d'altres punts d'Europa, com al Trentino, pel que fa al ladí, o a Pomerània, pel que fa al caixubi.

L'intergrup va néixer l'any 2004 amb l'objectiu de promoure els drets de les minories nacionals, el desenvolupament de les regions constitucionals i de les nacions sense Estat, així com l'atenció a les llengües minoritzades.

Més informació: