Notícia

Signat l'acord que durà PSE i PP a les institucions basques

El socialista Patxi López serà el nou lehendakari, i la popular Arantza Quiroga, la nova presidenta del Parlament · L'acord parla sobretot d'ETA, de la qüestió lingüística i de la 'reforma profunda' d'EITB, la radiotelevisió pública basca.

Avui s'ha formalitzat finalment el pacte entre el Partit Socialista d'Euskadi i el Partit Popular, que permetrà al socialista Patxi López ocupar el màxim càrrec d'Euskadi en un Govern en minoria, però amb el suport explicitat dels populars. Els dos partits han signat un acord genèric que conté una sèrie de punts en els quals hi ha total sintonia entre els dues formacions. A canvi de donar-hi suport i comprometre's a no presentar cap moció de censura al PSE, el Partit Popular presidirà la cambra basca.

Així, per primera vegada partits d'àmbit espanyol presidiran tant l'executiu com el Parlament, i ho faran "mantenint una relació preferent", segons s'esmenta en el mateix acord. El primer dels sis punts del document està dedicat a la lluita contra ETA -"en defensa de les llibertats i contra el terrorisme", es titula-, i és el més específic. Parla "combatre ETA" amb "tots els instruments de l'Estat de dret", "en tots els àmbits". No apunta només a l'activitat armada, sinó també a "tots els espais d'impunitat o legitimació política directa o indirecta de la violència".

Altres temes inclosos en la proposta són les mesures per combatre la crisi econòmica, l'autogovern -es compromet a "l'impuls i la millora del nostre autogovern"-, educació i llengua -que gira entorn al concepte de "llibertat lingüística", és a dir, que els pares puguin escollir la llengua d'educació dels seus fills- medi ambient i EITB.

En aquest darrer cas, destaca el grau de concreció: el text diu, per exemple, que "les representacions gràfiques" -mapes del temps, per exemple- seran els de la comunitat autònoma basca, tot excloent així Navarra i Iparralde, la resta del País Basc. Assegura que es farà una "profunda reforma" de la cadena i es modificarà la línia editorial, els continguts i el pla de gestió.

Reaccions de tots els partits bascos
La resta de partits del Parlament basc han criticat el pacte. El Partit Nacionalista Basc la força més votada a les eleccions i que d'ençà del final de la dictadura ha estat al capdavant del Govern de Gasteiz, ha denunciat que amb el pacte socialistes i populars "volen assimilar Euskadi a Espanya", i ha assegurat que el document assumeix els principis del Partit Popular.

D'altra banda, la formació independentista Aralar l'ha qualificat de "front espanyolista", i ha denunciat la falta de propostes per fer front a la crisi. Els verds d'Ezker Batua també han dit que el PSE se supedita al PP amb aquest pacte, i Eusko Alkartasuna ha definit el futur Govern d'Euskadi com a "frontista i inestable".

Més informació: