Notícia

Els drets col·lectius dels pobles, a Europa de la mà dels partits sobiranistes i independentistes (2)

DOSSIER. Nationalia continua el recull d'algunes de les candidatures que reivindiquen el reconeixement i l'autogovern de les nacions sense Estat d'Europa. Malgrat no ser exhaustiva, aquesta relació il·lustra la diversitat cultural, lingüística i nacional del continent europeu, que va molt més enllà del mapa de l'Europa dels 27 Estats.

Itàlia
A l'Estat italià hi destaca el boicot promogut per dues formacions sardes, el Partit Sard d'Acció i Independència República de Sardenya, que protesten pel fet que l'illa sigui dins la mateixa circumscripció electoral que Sicília, molt més poblada, amb la qual cosa és molt difícil que els candidats sards puguin ser eurodiputats. Altres partits nacionalistes sards, com Sardenya Nació Independent i A Manca pro s'Indipendentzia, no presenten llista.

Qui sí que té possibilitats de tenir representació al Parlament Europeu és el Partit Popular del Tirol del Sud (SVP), la força autonomista hegemònica en aquest país de parla alemanya. Actualment disposa d'un eurodiputat.

A la Vall d'Aosta, la Unió Valldostana (UV, conservadora, autonomista) és la que està més ben situada per aconseguir un eurodiputat, tot i que actualment no en té cap. Una escissió a l'esquerra d'aquest partit, Renaixement Valldostà, es presenta a les europees dins la coalició Comunitat Alpina, que uneix partits d'Aosta, Piemont, Llombardia i Ligúria.

Bèlgica
A Flandes hi ha una bona colla de partits independentistes i sobiranistes que es presenten als comicis europeus amb capacitats reals d'aconseguir escons. La Nova Aliança Flamenca (N-VA, independentistes conservadors), disposa d'un eurodiputat, mentre que entre les formacions autonomistes, hi trobem els Demòcratacristians i Flamencs (CD&V), de centre-dreta, que estan representats a Europa amb tres escons; els mateixos que té la formació liberal Flamencs Liberals i Demòcrates (VLD); més a l'esquerra, hi trobem el Partit Social Liberal (SLP), que forma part de l'ALE però que actualment no té cap representant a l'eurocambra.

Romania
Els dos principals partits hongaresos de Romania aniran junts a les eleccions al Parlament Europeu. Laszlo Tokes, actualment eurodiputat com a independent, liderarà una llista conjunta de la Unió Democràtica d'Hongaresos de Romania i el Consell Nacional d'Hongaresos de Romania. Amb aquest esforç conjunt, esperen obtenir entre tres i quatre representants al Parlament europeu.

Més informació: