Notícia

El nou Estatut de Grenlàndia inicia l'era de l'autogovern i obre les portes a l'autodeterminació

Aquest cap de setmana ha entrat en vigor l'Estatut que dóna quasi plenes competències al Parlament de Grenlàndia, entre les que hi destaca el control dels recursos naturals i la declaració d'oficialitat de la llengua grenlandesa · A partir d'ara, el poble grenlandès podrà declarar-se independent quan vulgui.

Des d'aquest cap de setmana Grenlàndia és oficialment un territori autogovernat i amb dret a l'autodeterminació. Després de 300 anys d'estar governat des de Dinamarca, i amb una autonomia limitada d'ençà de 1979, diumenge ha entrat en vigor un nou Estatut que certifica el traspàs de la majoria de competències de la metròpoli cap a l'illa àrtica. És més, el document dóna a la llengua pròpia de l'illa, el grenlandès, l'estatus d'única llengua oficial, i garanteix al seu poble el dret a accedir lliurement a la independència.

L'Estatut va ser aprovat en referèndum el 25 de novembre passat, amb el suport del 75% dels votants. La determinació d'avançar cap a la independència va ser ratificada a les eleccions parlamentàries de principis de juny, que van acabar amb l'hegemonia del Siumut, partit nacionalista grenlandès i socialdemòcrata, i van dur els independentistes de l'Inuit Ataqatigiit ('Comunitat del Poble') al capdavant de l'executiu.

Aquest diumenge, coincidint amb la diada nacional grenlandesa (21 de juny) els carrers de Nuuk -la capital- es van omplir amb les celebracions d'una nova era. A la cerimònia oficial, van assistir-hi els primers ministres grenlandès i danès, i la reina Margarida -vestida, per cert, amb la roba típica del poble inuit, al qual pertanyen la majoria de grenlandesos-. El líder independentista, Kuupik Kleist, va destaca que "altres països han obtingut l'autodeterminació fent grans sacrificis, mentre que Grenlàndia ho ha fet mitjançant el diàleg, la comprensió mútua i el respecte recíproc amb Dinamarca", en declaracions recollides per AFP.

Kleist va dir que la prioritat del seu govern ara mateix no és la declaració immediata d'independència, sinó desenvolupar l'àmplia autonomia que li reconeix l'Estatut i millorar els serveis socials.

El primer ministre danès, Lars Loekke Rasmussen, afirmava que "la qüestió de la independència no està sobre la taula avui, però serà totalment cosa dels grenlandesos decidir" si volen ser un Estat independent.

Més informació: