Notícia

Democratacristians, socialistes i nacionalistes conformen el nou Govern de Flandes

L'acord de Govern, aprovat aquesta matinada, inclou importants retallades de pressupost i pretén esprémer al màxim l'autogovern de Flandes · El nou executiu estarà liderat per Kris Peeters, que repeteix en el càrrec de ministre-president · Els partits valons han alertat que l'acord de Govern envaeix competències federals en matèria de Seguretat Social.

Un mes després de les eleccions parlamentàries, Flandes ja té Govern de coalició. El nou executiu el formaran democratacristians (Christen-Democratisch en Vlaams, CD&V), socialistes (Socialistische Partij - Anders, SP.A) i independentistes (Nieuw-Vlaamse Alliantie, N-VA). Aquesta tarda han presentat l'acord de Govern, titulat "Una Flandes enèrgica en temps decisius; per una societat innovadora, duradora i entusiasta", un document marcat per la forta retallada en la despesa pública, que pretén assolir l'equilibri pressupostari i aconseguir superàvit l'any 2011. Ara manca que els congressos dels respectius partits aprovin l'acord, divendres, perquè el nou equip de Govern comenci a treballar la setmana vinent.

Els partits es comprometen a potenciar l'autogovern de Flandes i, a partir del 2011, a crear subsidis per a les famílies flamenques, a més d'una assegurança hospitalària i subvencions als infants i als minusvàlids. Aquestes mesures han provocat la immediata protesta dels partits que formen el Govern de Valònia, que les consideren un atac a la Seguretat Social de Bèlgica, una competència federal. Els tres partits de Govern han denunciat que l'acord flamenc discrimina "entre els infants del nord i els del sud", i han lamentat la "manca de solidaritat" dels partits flamencs: "Avui dia Flandes té mitjans financers que pot distribuir, però hi ha situacions que podrien ser reversibles", ha alertat el socialista Elio di Rupo, qui també ha dit que "amb N-VA al Govern, m'espero dies difícils".

En certa manera, és destacable el fet que N-VA hagi accedit a tornar a formar part d'un executiu amb CD&V, ja que el setembre de l'any passat els independentistes van enretirar el seu recolzament als democratacristians tant al Govern federal com al flamenc, després "d'haver perdut la confiança en els líders actuals per trobar una solució a la crisi política que viu Bèlgica, pel que fa a la transferència de competències a les regions i la reforma de l'estructura de l'Estat".

Més informació:

Més informació a la fitxa de Flandes.