Notícia

Pobles i nacions d'avui: Illa de Man

DOSSIER. Man és una illa de només 588 km2 i uns 78.400 habitants, situada al mar Irlandès. El poble manx és d'origen cèltic, amb una forta influència dels pobles nòrdics que van arribar a l'illa a partir del segle IX. Aquesta combinació va donar a Man un caràcter únic, amb una llengua diferenciada dins la família cèltica -el gaèlic manx- i una marcada influència nòrdica en alguns topònims de l'illa.

A diferència de les altres nacions sense Estat del Regne Unit, l'Illa de Man no és una part constituent de la Unió, sinó una Dependència de la Corona, de manera que gaudeix d'una àmplia autonomia, amb Govern i Parlament propis. La cap d'Estat del país és, això sí, la Reina Elisabet II. Cal dir, també, que les competències sobre relacions internacionals i defensa recauen sobre el Govern britànic. D'altra banda, oficialment Man no forma part de la Unió Europea, i té el seu propi domini a internet: .im.

En el terreny polític, Man té certes particularitats. Els partits tenen un pes molt relatiu, i la majoria de candidats als càrrecs públics es presenten com a independents. Això no vol dir que no existeixin partits polítics: el més fort a les eleccions generals del 2006 va ser Liberal Vannin, seguit pel Manx Labour Party. Aquests dos partits van sumar el 19% dels vots, mentre que els independents es van endur el 80% restant. Altres partits que habitualment concorren a les eleccions són el Mec Vannin, el partit independentista manx, i Alliance for Progressive Government.

L'altra institució pròpia de Man, a banda del Govern, és el Parlament, conegut amb el nom de Tynwald, és bicameral i presumeix de ser "El Parlament més antic del món amb una existència contínua".

L'economia de Man s'ha basat tradicionalment en l'agricultura, la pesca i la ramaderia. En els darrers anys, però ha posat moltes facilitats a empreses privades i bancs estrangers, mitjançant taxes molt baixes o inexistents. També s'ha promogut com un escenari idoni per a la indústria cinematogràfica i, darrerament, ha esdevingut la seu d'algunes empreses d'apostes a la xarxa.

La llengua pròpia de l'illa, el gaèlic manx, deriva dels pobladors irlandesos que van arribar a partir del segle V. Es calcula que té uns 1.500 parlants, i moltes fonts consideren que és una llengua extingida, si bé existeix un moviment per recuperar-la, i es pot estudiar a les escoles com a matèria optativa. El manx no és oficial a l'illa.

[[FitxaMan]]