Notícia

Linguapax guardona una històrica activista de la llengua maori a Nova Zelanda

Katerina Te Heikoko Mataira, escriptora i impulsora de la immersió lingüística en maori, fa més de 30 anys que defensa aquesta llengua indígena del Pacífic · Aquests dies se celebra a Nova Zelanda la 'Setmana de la Llengua Maori'.

Un any més Nova Zelanda celebra la Setmana de la llengua maori, que té per objectiu reivindicar la parla pròpia dels indígenes de l'arxipèlag i la qual, malgrat ser una de les llengües oficials del país juntament amb l'anglès, continua sent una llengua amenaçada. Aprofitant els actes d'aquesta setmana, l'Institut Linguapax, organització compromesa amb la diversitat lingüística arreu del món, ha lliurat aquest dilluns el seu premi anual a l'educadora i escriptora maori Katerina Te Heikoko Mataira.

Segons Linguapax, "Katerina Te Heikoko Mataira ha estat al capdavant de l'ensenyament i la revitalització de la llengua maori durant molts anys". La guardonada és autora de diversos llibres infantils i novel·les per a adults, sempre en la seva llengua materna. A més, és professora i fou una de les inspiradores de les escoles d'immersió lingüística en maori, anomenades Kura Kaupapa Maori. També forma part de l'organització Te Ataarangi, que s'encarrega d'ensenyar la llengua maori als adults.

El premi Linguapax 2009 no és pas el primer reconeixement que rep Katerina Te Heikoko Mataira. El 1996 va ser nomenada doctora honoris causa per la Universitat de Waikato, i un any després va rebre la medalla de l'Ordre del Mèrit de Nova Zelanda, en reconeixement a la seva contribució a la promoció de la diversitat lingüística a la regió. I encara el 2001 va guanyar el guardó de Te Waka Toi, l'Acadèmia Maori de les Arts, de Nova Zelanda.

Miquel Àngel Essomba, director de Linguapax, ha explicat que el premi és un "reconeixement internacional dels esforços que la comunitat maori desenvolupa des de fa més de 50 anys per la revitalització de la seva llengua a Nova Zelanda", i l'ha definit com "un premi a Katerina Te Heikoko Mataira i també un premi col·lectiu a tota la comunitat maori."

La llengua maori, parlada per entre 60.000 i 160.000 persones, continua estant en una situació delicada, tot i que darrerament ha protagonitzat millores sensibles. En primer lloc, la llengua és oficial des del 1987, i existeix una Comissió de la Llengua Maori (Te Taura Whiri i te Reo Maori). A més, la llengua es pot estudiar a l'escola, i hi ha diversos mitjans de comunicació que emeten en maori, entre els quals hi destaca la televisió Te Karere.

Imatge: Miquel Àngel Essomba i Katerina Te Heikoko Mataira.

Més informació: