Notícia

Comença l'Any Internacional de les Llengües

Amb el lema “Les llengües compten!” la UNESCO vol promoure la diversitat lingüística i el respecte envers les llengües maternes.

Aprofitant que el 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna, la UNESCO ha presentat avui la campanya de L'Any Internacional de les Llengües, que pretén avançar en el respecte de la diversitat lingüística i conscienciar de la necessitat de preservar-la.

Els actes oficials han començat avui a la seu de la UNESCO, amb un seminari convocat conjuntament amb el Consell d'Europa. Durant aquesta sessió s'han examinat, entre d'altres documents, la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de 2003.

 

Llengües minoritzades
A banda dels actes oficials, entitats en favor de les llengües arreu del món han convocat els seus propis actes, i algunes han aprofitat per fer sentir les seves reivindicacions. Per exemple l'organització Kurdi Der, dedicada al "desenvolupament i recerca de la llengua kurda", va fer un comunicat ahir instant el govern turc a "protegir les llengües maternes del país". El seu president, Mezhar Aktas, va denunciar que Turquia "no només menysprea la llengua de 20 milions de kurds, sinó que a més fa tot allò que pot per reduir-la a folklore", i va exemplificar-ho amb el cas del principal diari en kurd, Azadiye Welat ("Terra Lliure") que té desenes de judicis oberts per utilitzar aquesta llengua.

 

Declaració Universal de Drets Humans
El 2008 ha de ser també l'any que la Declaració Universal dels Drets Lingüístics (DUDL), aprovada fa dotze anys a Barcelona per organitzacions i experts en dret lingüístic, sigui finalment reconeguda per l'ONU i el dret a la llengua pròpia sigui declarat com un dels drets humans. PEN Internacional i el CIEMEN, impulsors inicials de la DUDL, intentaran aconseguir-ho en una sessió especial que se celebrarà a finals d'any a Ginebra.

 

Més informació: