Notícia

Alex Salmond presenta la proposta de referèndum d'independència d'Escòcia

'No tothom estarà d'acord amb la nostra visió del futur, però el poble escocès ha de ser escoltat', ha dit durant la presentació del projecte de llei el primer ministre, que manté la intenció de celebrar la consulta el proper 2010 · Els diputats favorables al referèndum actualment no sumen majoria a la cambra.

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ha presentat avui davant del Parlament els tretze projectes de llei que el seu executiu preveu impulsar durant el que queda de legislatura. Entre aquests hi figurava la celebració d'un referèndum que autoritzi al Parlament a començar converses amb Londres, amb l'objectiu de posar en marxa la independència del país. El líder del Partit Nacional Escocès (SNP), que va guanyar les darreres eleccions amb la promesa de celebrar la consulta el 2010, ha dit que "hi ha consens per al canvi" del futur constitucional d'Escòcia, i ha defensat l'autodeterminació tot dient que "fins que no puguem usar tots els ressorts econòmics i financers disponibles per qualsevol altre Govern del món, Escòcia sempre estarà en desavantatge", cita BBC.

El líder independentista ha defensat de nou una consulta amb múltiples respostes: autoritzar o no autoritzar el Parlament escocès a negociar la independència amb el Govern britànic, i una tercera opció que, descartant la independència, aposti per un grau més alt d'autogovern.

El partit Laborista, la principal formació de l'oposició, s'ha tornat a oposar al projecte, tot recriminant a Salmond la falta de suports i acusant-lo de proposar "una pregunta i un calendari manegats". Els conservadors, també contraris a la consulta, han definit l'SNP com "una veu solitària defensant una visió minoritària".

Tampoc el tercer partit de l'oposició, el Liberal Demòcrata, favorable a la transferència de competències de Westminster a Holyrood, té previst donar suport al referèndum. Això deixa els que hi estan a favor -SNP i els Verds- en minoria, de manera que hi hauria d'haver una sorpresa a les files de laboristes, conservadors o liberaldemòcrates perquè el projecte de llei pogués tirar endavant. La possibilitat d'un canvi en el sentit del vot dels partits de l'oposició passa pel canvi d'estratègia: que decideixin celebrar el referèndum ara que les enquestes diuen que guanyaria el "no" a l'autodeterminació, abans que el "sí" guanyi més terreny. D'altra banda, si els partits unionistes impedeixen ara la celebració de la consulta, és més que probable que la qüestió de la independència sigui el tema predominant a les properes eleccions escoceses, previstes pel 2011.

Més informació:

Més informació a la fitxa d'Escòcia i al dossier Pobles i nacions d'avui: Escòcia.