Notícia

Ankara permetrà l'emissió en llengua kurda a les televisions privades

Una nova llei turca elimina algunes limitacions en les emissions, com per exemple la obligatorietat de subtitular els programes en turc · La nova llei obre les portes a les altres llengües minoritzades a l'Estat turc · L'executiu d'Erdogan continua centrant la seva iniciativa kurda en el camp cultural i lingüístic.

Sembla que el degoteig de mesures favorables a l'enteniment entre l'Estat turc i el Kurdistan del Nord és, de moment, imparable. La llengua kurda ha estat un cop més el centre d'una iniciativa presa per Ankara, en aquest cas una nova llei que, en cas de ser aprovada, eliminaria les restriccions sobre l'emissió de continguts en llengua kurda a les televisions privades.

El Consell Suprem de Ràdio i Televisió (RTÜK), ha reformat així una legislació que només permetia l'ús del kurd als mitjans audiovisuals sota una sèrie de condicions molt estrictes, com per exemple l'obligatorietat de subtitular tots els continguts en turc, la qual cosa encareix considerablement les emissions, o la prohibició d'emetre programes per ensenyar l'idioma kurd. Amb la nova llei proposada per l'agència estatal, només caldria subtitular en turc els informatius. Fins a l'actualitat, pràcticament cap empresa privada s'ha interessat per fer les emissions en kurd, si bé n'hi ha un bon nombre que emet en kurd les 24 hores del dia, però són totes o bé emissores clandestines, o bé cadenes de televisió amb seu a l'estranger, i que arriben al Kurdistan via satèl·lit. Aquest darrer és el cas de televisions famoses com RojTV, Kurd1 TV o Kurdistan TV.

Des de principis del 2009 existeix un canal públic de Turquia que emet íntegrament en kurd, TRT 6, així com la ràdio pública Radio 6. És probable que aquesta legislació afavoreixi també a les altres llengües minoritzades a Turquia. Segons Today's Zaman, algunes corporacions s'han interessat per fer emissions en armeni, àrab, circassià o laz.

Aquestes concessions, que mica en mica retiren al kurd la condició de llengua prohibida, s'emmarquen en la iniciativa del primer ministre de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, que té per objectiu acabar amb el conflicte kurd durant el seu mandat. Una iniciativa que, tard o d'hora, haurà de passar de l'àmbit lingüístic i cultural al terreny de la política. Mentrestant, el principal partit kurd, DTP, està a sota l'ombra de la il·legalització, i el líder independentista Abdullah Ocalan continua a la presó d'Imrali, des de la qual ha escrit un full de ruta per a la solució pacífica del conflicte, document que encara no ha estat fet públic.

Imatge: Algunes de les televisions kurdes actualment disponibles només a través de satèl·lit.

Més informació:

Més informació a la fitxa del Kurdistan i al dossier Pobles i nacions d'avui: Kurdistan