Notícia

Més de 20.000 persones es manifesten a favor de l'occità a Carcassona

Es considera la mobilització més nombrosa de la història de l'occitanisme · Hi han participat associacions culturals, la Calandreta i representants polítics · L'Institut d'Estudis Occitans declara l'enuig per 'les promeses que semblen no tenir cap valor per aquells que les han fet', en referència a la menció de les 'llengües regionals' dins la Constitució francesa.

'Occitan lenga oficiala', 'Libertat per la lenga, per el pais!' i 'L'occitan a l'escola' han estat algunes de les reivindicacions més escoltades als carrers de Carcassona durant la manifestació d'aquest dissabte que ha reunit milers de persones -20.000 segons l'organització, 14.000 segons la policia i 25.000 segons alguns mitjans de comunicació- a favor de la normalització de l'occità.

Anem Òc! és l'associació que feia la crida a la marxa i que aglutina desenes d'entitats i organitzacions compromeses amb la llengua occitana, entre les quals hi destaquen l'Institut d'Estudis Occitans (IEO), Felibrige, FELCO, Calandreta i Òc-Bi (Associació de pares d'alumnes per l'ensenyament bilingüe públic).

Les demandes que s'han fet durant la mobilització, explicitades al manifest, han girat entorn a quatre eixos: mitjans de comunicació -creació de ràdio i televisions públiques en occità, i ajudes al sector privat-, cultura -suport a l'expressió cultural en occità-, ensenyament -immersió lingüística o bilingüisme amb paritat horària- i vida pública -presència de la llengua d'òc als espais públics, la toponímia oficial i la vida social-.

La manifestació ha tingut com a gran referència l'aprovació, el mes de juliol del 2008, d'una modificació de la Carta Magna francesa que incloïa una menció a les llengües minoritzades a l'Hexàgon. Concretament, l'article 75 diu ara que "les llengües regionals pertanyen al patrimoni de França". Els participants han volgut recordar que, d'ençà d'aquesta modificació, l'Estat francès no ha fet cap altre pas per avançar en la normalització de les seves llengües. El president de l'IEO, David Grosclaude, ha dit que "estem molt enfadats per les promeses que semblen no tenir cap valor per aquells que les han fet"

Un altre fet destacable ha estat la participació a l'acte de representants electes de primer ordre. Hi havia, entre d'altres, l'alcalde de Carcassona, Jean-Claude Pérez, l'eurodiputat dels Verds, José Bové, i Joan Thomàs, del Partit Occitan. També hi havia el síndic d'Aran, Francés Boya, i l'exvicepresident del Parlament Europeu, Gérard Onesta, entre d'altres càrrecs d'arreu d'Occitània, inclosos alguns batlles de les Valadas Occitanas, a la regió del Piemont.

Més informació:

Més informació a la fitxa d'Occitània i al dossier Pobles i nacions d'avui: Occitània.