Notícia

Catalunya vota independència sota la mirada d'Europa

182.000 catalans es pronuncien a favor del sí a la consulta popular sobre la independència, en una jornada electoral marcada per l'assistència d'observadors internacionals i mitjans de comunicació europeus · Ha estat la primera de tres onades de consultes previstes per als propers mesos.

El sí a la independència ha estat la resposta contundent de l'amplíssima majoria dels ciutadans que podien votar a la Consulta sobre la independència de Catalunya, que aquest cap de setmana es feia a 167 municipis catalans. Unes 192.000 persones han sortit de casa per exercir el seu dret a vot, de les quals un 95% van fer-ho a favor, amb un índex de participació de més del 27 per cent. Cal recordar que la Consulta no era vinculant, i que ha estat organitzada per les comissions locals de cada municipi, amb el suport d'uns 15.000 voluntaris.

Com era d'esperar, el sí ha guanyar clarament en tots els municipis, mentre que la participació ha estat molt més variable. Destaquen algunes comarques, com Osona -41,7%-, la Garrotxa -38,7%- i el Pla de l'Estany -35%- on, a més de registrar una alta participació, es dóna la circumstància que la majoria de municipis celebraven la consulta. Pel que fa als municipis més grans, Sant Cugat del Vallès ha tingut una afluència a les urnes del 25,7%, Vilanova i la Geltrú del 15,7%, Vic del 42,5% i Vilafranca del Penedès del 22,1%.

Atenció fora de les fronteres del país

D'altra banda, la celebració de la consulta sobre la independència ha cridat l'atenció no només de mitjans de comunicació catalans i espanyols, sinó també de nombrosos mitjans internacionals. Un dels primers a fer-ne un seguiment destacat fou el diari francès Le Monde, que va publicar dissabte una editorial dedicada a la consulta, anomenada "Le mal catalan" i que era una crida a parar atenció al procés independentista català. Altres mitjans que es van desplaçar als llocs amb votacions han estat la BBC, Europe 1, Reuters, o Al-Jazeera. Podeu trobar enllaços a molts mitjans a Vilaweb, Directe.cat i les pàgines de la Coordinadora nacional.

L'altre aspecte destacable de la perspectiva internacional de la consulta del 13 de desembre ha estat la participació de desenes d'observadors internacionals, provinents principalment d'altres nacions sense Estat europees. Membres de partits com el Bloc Nacionalista Gallec (Xosé Manuel Beiras, expresident de la formació), el Partit Nacional Escocès (el delegat Christopher White), el Partit Quebequès (Daniel Turp, vicepresident del partit), Vall d'Aosta Viva (amb el seu president, Robert Louvin) o el Partit República de les Fèroe (la diputada Bjort Samuelsen), entre d'altres, s'han repartit per diverses poblacions de Catalunya per seguir les evolucions de la votació, el mateix que han fet tres eurodiputats de l'Aliança Lliure Europea: Jill Evans (Gal·les), François Alfonsi (Còrsega) i Frieda Brepoels (Flandes).

En roda de premsa dilluns, els observadors van destacar la "maduresa democràtica" i les "garanties" amb què s'ha desenvolupat el procés, explica El Punt. D'aquí a dues setmanes, es presentarà un informe final que detallarà l'anàlisi dels observadors sobre la consulta i també assenyalarà quins punts s'hauran de millorar per a les futures convocatòries -n'hi ha dues de previstes, el 28 de febrer i el 25 d'abril.

Més informació: