Notícia

Les Corts d'Aragó reconeixen l'aragonès i el català

Tira endavant la Llei de Llengües, que reserva l'estatus de llengua oficial al castellà, mentre que defineix les dues llengües minoritzades com 'pròpies, originals i històriques' · PSOE i CHA hi voten a favor, PP i PAR en contra i IU s'absté · Un Consell Superior de les Llengües assessorarà el Govern en matèria lingüística.

La Llei de Llengües de l'Aragó és per fi una realitat. Les Corts van votar ahir a favor d'una legislació que, si bé consagra el castellà com l'única llengua oficial, inclou per primera vegada la menció a les dues llengües minoritzades de la comunitat: l'aragonès i el català. Concretament, el redactat defineix les dues llengües com "pròpies, originals i històriques que han de ser conservades", i reconeix el dret dels ciutadans dels territoris on es parlen per comunicar-se amb les administracions i estudiar-les durant l'ensenyament.

La llei obliga l'Administració a "promoure coneixement de la realitat lingüística aragonesa", i preveu la creació d'un Consell Superior de les Llengües d'Aragó, que serà un òrgan assessor del Govern aragonès en les seves polítiques lingüístiques. El Consell estarà format per quinze membres, provinents d'àmbits diversos, com l'ensenyament, la literatura o el món jurídic.

La nova llei ha obtingut el suport del PSOE, que és qui havia presentat la proposta, i de la Chunta Aragonesista, que tot i no estar del tot satisfet amb el redactat -el seu líder ha dit que els socialistes "tenen urticària" quan es parla d'oficialitat-, l'ha considerat un bon "punt de partida".

En contra hi han votat el PP i el Partit Aragonès (PAR), immersos en plena campanya contra la llengua catalana. Els principals arguments esgrimits per aquestes formacions han estat el cost econòmic que comportarà la nova llei i, sobretot, que el text reculli que a l'Aragó s'hi parla el català, realitat que uns i altres neguen.

Finalment, Izquierda Unida (IU) s'ha abstingut a les votacions tot argumentat que la nova Llei de Llengües "és un retrocés" respecte a la situació anterior, i ha criticat que massa qüestions relacionades amb les dues llengües queden lligades a la voluntarietat.

Més informació: