Notícia

Majoria aclaparadora del sí a la independència a la segona onada de consultes

62.000 persones han anat a les urnes en 80 municipis diferents · La participació ha estat del 21'5%, uns sis punts per sota de l'onada anterior · Unes 240.000 persones han votat a favor de la independència d'ençà de la consulta d'Arenys de Munt, el 13 de setembre del 2009.

Creix la llista de municipis que han fet la consulta sobre la independència de Catalunya. Aquest diumenge l'han celebrat 80 pobles i ciutats d'arreu del territori en la segona onada de consultes, després del tret de sortida del 13 de setembre a Arenys i la primera onada del 13 de desembre. Un cop més, el sí s'ha imposat amb contundència a tots els municipis, amb uns resultats globals de 56.128 vots a favor de la independència, un 92% del total de vots emesos.

De les 290.000 persones que podien votar en aquesta consulta -podien fer-ho els ciutadans empadronats majors de 16 anys-, han exercit el seu dret 62.270, o un 21'5%. Aquesta xifra és inferior que la corresponent a la primera onada, quan la participació va ser del 27'6%. D'entre els municipis més grans d'aquesta onada hi destacaven el Vendrell, amb una fluixa participació del 8'9%, Molins de Rei, amb 21'1%, Palafrugell amb un 12'8% i Vilassar de Mar, amb un 18'7%.

La participació ha estat especialment alta a les comarques de la Garrotxa (33'8%) i el Solsonès (30'5%), i els municipis amb una xifra més alta han estat Rupit i Pruit (68'4%), Castellar de la Ribera (58%), i Santa Maria d'Oló (53'7%), entre d'altres.

Si sumem totes les consultes que s'han fet d'ençà del 13 de setembre a Arenys de Munt, 240.000 persones d'arreu de Catalunya han votat a favor de la independència, del total de 990.000 persones que podien fer-ho.

La Coordinadora Nacional per la consulta sobre la independència ha valorat positivament els resultats de la votació, tot relativitzant el descens en la participació. Un dels seus portaveus, Uriel Bertran, ha dit que cal mirar els resultats d'aquest diumenge com "la suma d'un procés", i que la independència té "un suport popular molt ampli, si l'autodeterminació fos un partit, seria el primer de Catalunya".

Presència d'observadors internacionals

Com ja va passar durant la primera onada, diversos observadors internacionals han visitat diversos municipis on es feien les consultes per veure'n el procés de més aprop i garantir-ne el bon funcionament. Hi destacava un grup d'observadors sards provinents de tres formacions sobiranistes de l'illa: el Partit Sard d'Acció (PSd'Az), Rosso Mori i Indipendèntzia Repúbrica de Sardigna (iRS).

Imatge: Molins Decideix

Més informació: