Notícia

SNP i Plaid Cymru denuncien la seva exclusió dels debats electorals televisius

Tres cadenes de televisió, d'entre les quals BBC, acorden les normes dels debats amb els tres partits britànics majoritaris · Els dos partits independentistes han anunciat que es replantejaran el seu suport al sistema de radiotelevisió pública, i podrien demanar-ne la transferència de competències.

Els partits independentistes d'Escòcia i Gal·les no podran participar als tres debats electorals que es s'emetran al Regne Unit abans de les properes eleccions legislatives. Així ho han decidit les cadenes de televisió que els retransmetran, BBC, ITV i Sky, en un acord amb els tres partits majoritaris al Regne, laboristes, conservadors i liberaldemòcrates, amb els quals han pactat les normes i els temes de cadascun dels espais, que seran de 90 minuts de durada durant la franja horària de més audiència.

Això exclou automàticament els partits amb menys escons a Westminster, i d'entre aquests l'Scottish National Party (SNP) i el Plaid Cymru han fet públic el seu enuig. Els dos partits formen part del Govern a la seva respectiva comunitat, i en el cas escocès, l'SNP és el partit amb més escons de la cambra, a Holyrood. Al parer d'aquestes formacions, "les emissores, confabulades amb conservadors, liberaldemòcrates i laboristes, estan intentant excloure d'aquests debats a països sencers".

Com a conseqüència, el grup parlamentari que comparteixen els dos partits sobiranistes a Westminster ha anunciat que replantejaran la seva postura respecte la BBC, la radiotelevisió pública britànica, la qual ara Plaid Cymru ha rebatejat com la 'London Broadcasting Corporation'. Els dos partits podrien reivindicar aplicar la 'devolution' -transferència de competències- també per la BBC, si bé fins ara havien recolzat el sistema actual, que implica el pagament d'una quota per part dels teleespectadors. Un dels diputats dels gal·lesos a Westminster, Adam Price, explica que els dos partits han parlat de la possibilitat de deixar de pagar les quotes: "si [la BBC] no pot tenir en compte l'audiència de Gal·les i Escòcia, la quota hauria de ser eliminada, i les emissions públiques haurien de ser finançades per impostos directes transferits [a Cardiff i Edimburg]".

Televisió pública 'anglocèntrica'

Els partits han esmentat diversos estudis recents, com l'Informe King, el qual destaca l'excessiu pes que té Londres a les emissions de radiotelevisió al Regne Unit, o les conclusions de la Scottish Broadcasting Commission, que recomanaven un major control de les emissions per part del Govern escocès.

Més informació:

[[FitxaGalles]]