Notícia

Nova multitudinària jornada de reivindicacions a favor de la llengua a Galícia

Milers de persones demanen la retirada del 'decretazo', la retallada en matèria lingüística prevista pel Govern de Galícia · Ja són quatre les manifestacions multitudinàries a favor de la llengua en tan sols un any de legislatura popular d'Alberto Núñez Feijóo · Avui és el Dia das Letras Galegas, la festa anual de la cultura gallega.

Continua el pols de la societat civil contra el Govern gallec en relació a la llengua pròpia del país. Per quarta vegada des que va començar la present legislatura, l'abril del 2009, milers de persones s'han concentrat als carrers de Santiago de Compostela per exigir un canvi d'orientació en la política lingüística de la Xunta, liderada per Alberto Núñez Feijóo (Partit Popular). Aquest dilluns, en ocasió del Día das Letras Galegas, la plataforma Queremos Galego ha convocat entitats, partits i persones sota el lema "O galego, o noso existir" ("el gallec, el nostre existir").

Les reivindicacions d'aquesta jornada han anat dirigides contra l'anomenat "decretazo", el decret vigent sobre política lingüística que l'administració de Feijóo vol retirar, i que segons les entitats de defensa de la llengua només servirà per desfer els avenços aconseguits en matèria lingüística durant els darrers anys, molt especialment pel que fa a la seva presència a l'ensenyament.

El Govern del Partit Popular vol introduir un decret sobre el "plurilingüisme", en què s'introdueixin hores de llengua anglesa en detriment de la gallega. Això, segons el president de la Mesa pola Normalización Lingüística, Carlos Callón, suposaria una "retallada" dels drets lingüístics dels parlants de gallec. Els impulsors de la mobilització han demanat a la Xunta que "retorni al consens" previ al "decretazo".

Un altre Día das Letras Galegas

Una any més, el 17 de maig, diada festiva a Galícia, ha estat una ocasió per homenatjar la cultura gallega, que se celebra d'ençà del 1963 a iniciativa de la Real Academia Galega, i que enguany ha estat dedicada a l'escriptor Uxío Novoneyra (1930-1999).

Tal i com explica Vieiros, Novoneyra va escriure sobre el gallec: "La nostra llengua és la nostra pàtria, encara més que el territori, i fins i tot sent desconegut, mai és aliè per a nosaltres. Qualsevol polític que no vegi això, queda fora, deslegitimat per exercir la representació de la seva terra".

Imatge: Moment de la manifestació (Vieiros).

Més informació: