Notícia

Un grup de presos polítics maputxes compleix la primera setmana de vaga de fam

Denuncien l'aplicació de la Llei Antiterrorista i els procediments sota la justícia militar per part de l'Estat xilè, i demanen la desmilitarització de les comunitats maputxes · Un senador ha visitat la presó i ha fet una crida al Govern perquè dialogui amb els presos · Un grup de 'comuners' ha demandat el Govern de Xile davant la Comissió de Drets Humans de l'ONU.

Una vintena de presos maputxes que compleixen condemna a dues presons xilenes han iniciat fa una setmana una vaga de fam per protestar contra el sistema judicial de Xile. Critiquen que l'Estat apliqui la Llei Antiterrorista contra les accions maputxes, orientades habitualment a ocupar terres per a les comunitats. També denuncien que els processos es facin sota la justícia militar, demanen l'alliberament dels presos polítics i la desmilitarització de les comunitats maputxe.

Alguns dels presos, repartits entre els centres penitenciaris de Concepción i Temuco, són destacats dirigents de la comunitat maputxe, com és el cas d'Héctor Llaitul, que havia estat líder de la Coordinadora Arauco Malleco (CAM), i que porta més d'un any en presó preventiva, segons informa Radio Universidad de Chile.

Alejandro Navarro, membre del Senat xilè, ha visitat els presos en vaga, als quals ha mostrat el seu suport, i ha demanat al Govern que "dialogui sobre les demandes dels 'comuners' ara i no quan les seves vides corrin perill". El senador Navarro també ha recordat que les Nacions Unides han enviat un observador al país per estudiar les violacions als drets humans contra els pobles autòctons, especialment els maputxes, i ha previst que, si no s'actua, la vaga es convertirà en un "afer polític" al qual caldrà respondre.

En la línia de la denúncia internacional, un grup de representants maputxes ha viatjat a Ginebra per demandar l'Estat xilè davant la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides. Argumenten que els maputxes són víctimes de constants abusos per part de les autoritats judicials i policials, i han fet referència també a la vaga de fam que mantenen alguns presos polítics del país.

Imatge: Protesta maputxe anterior (Wikipedia).

Més informació:

Més informació al dossier Pobles i nacions d'avui: País Maputxe.