Notícia

Avalada la independència unilateral de Kosovo

La sentència de la Cort Internacional de Justícia dóna la raó a Kosovo i obre la porta al procés de reconeixement internacional de l'Estat, que havia quedat encallat · Sèrbia havia demanat al tribunal que es pronunciés sobre la legalitat de la declaració unilateral d'independència · 69 Estats d'arreu del món han reconegut Kosovo en dos anys i mig.

La declaració unilateral d'independència de Kosovo, declarada el febrer del 2008 amb el suport dels principals Estats occidentals, es va fer d'acord a la legalitat internacional, segons diu la sentència feta pública avui per la Cort Internacional de Justícia. Aquest òrgan ha respost d'aquesta manera a la resolució presentada per Sèrbia davant les Nacions Unides l'octubre del 2008, en la qual demanava al tribunal que es pronunciés sobre la legalitat de la independència.

Els responsables de la Cort Internacional han dit que la secessió no és il·legal perquè "la llei internacional no conté limitacions sobre declaracions d'independència, per tant la declaració d'independència de Kosovo no és una violació de la llei internacional". Si bé no es tracta d'una resolució vinculant, és previst que tingui conseqüències importants a diversos nivells. En primer lloc, molt probablement reactivarà el procés de reconeixement internacional de Kosovo per part de la resta d'Estats del món. Dels 191 membres de l'ONU, només 69 han reconegut aquest nouvingut a l'escena internacional. Diversos governs estatals esperaven la resolució de la Cort per pronunciar-se sobre la independència.

A Europa, resta per veure què faran la minoria d'Estats que encara no han reconegut el país, en molts casos amb motius relacionats amb la seva política interior. Són els casos d'Espanya, Grècia, Romania, Xipre i Eslovàquia.

En el cas específic de Sèrbia, és una incògnita l'actitud que prendrà ara el seu Govern. Si bé sempre ha mantingut que mai reconeixerà el nou Estat, alguns analistes creuen que, coneguda l'opinió del tribunal, Belgrad serà pragmàtic i apostarà per cooperar amb Pristina, encara que sigui sense reconèixer-ne l'autoritat. Això seria beneficiós per Sèrbia de cara a un acostament amb la Unió Europea. També podria haver-hi algunes modificacions frontereres per adequar la realitat demogràfica als respectius Estats.

Finalment, caldrà llegir la sentència amb detall per veure fins a quin punt aquesta actua de precedent per a casos similars. Un dels principals actors que es va oposar a la independència de l'antiga província sèrbia va ser Rússia, que ho va justificar tot dient que el moviment impulsaria la secessió de molts d'altres territoris europeus, com Catalunya, Flandes o les repúbliques autoproclamades d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, les quals ja compten amb el reconeixement oficial de Moscou.

Imatge: 'Kosovo ha nascut' (Flickr - AMWRanes)

Més informació: