Notícia

Les consultes populars sobre l'autodeterminació arriben al Tirol del Sud

Un partit defensor de la sobirania sud-tirolesa organitzarà un referèndum el proper novembre al poble d'Ahrntal · La principal formació del territori, l'autonomista SVP, descarta el camí de les votacions i aposta per aconseguir la doble ciutadania italiana-austríaca

L'any que acaba de començar serà intens, políticament parlant, per a la petita localitat alpina d'Ahrntal: fins al proper mes de novembre s'hi celebrarà la primera consulta sobre l'autodeterminació del Tirol del Sud. La votació, que s'emmiralla en el procés de referèndums populars que té lloc a Catalunya des de 2009, la impulsa el partit Llibertat Sud-tirolesa (Süd-Tiroler Freiheit, STF), que té dos escons al Parlament del Tirol del Sud. Membres d'aquesta formació, convidats pel CIEMEN, van acudir com a observadors a les consultes catalanes del 12 de desembre de 2009 i del 20 de juny de 2010.

La campanya comença demà passat dia 22, amb una sessió informativa i la votació corresponent a St. Johann, un dels pobles que formen part del municipi d'Ahrntal. La sessio informativa, en què s'hi explicarà l'experiència catalana, anirà a càrrec de Quim Arrufat, en representació del CIEMEN. Estan previstes unes altres cinc sessions al llarg de l'any, fins al novembre, per tal d'informar puntualment els veïns dels diversos pobles que conformen Ahrntal i que aquests puguin exercir el seu vot. A més a més, diversos equips de l'organització faran un porta a porta per informar cadascun dels veïns. Segons el cens de 2001, més del 98% dels residents d'Ahrntal són de llengua alemanya, i només l'1% declaren l'italià com a llengua pròpia.

Llibertat Sud-tirolesa vol que la consulta serveixi per posar damunt la taula la qüestió de l'autodeterminació del Tirol del Sud, amb l'objectiu que aquest tema acabi arribant al Parlament sud-tirolès. La seva idea és començar el procés en un sol municipi (com es va fer a Catalunya) i que més tard el moviment es vagi estenent. L'STF reivindica que el Tirol del Sud decideixi lliurement el seu futur fora d'Itàlia i que, eventualment, es pugui reunificar amb la resta del Tirol, actualment dins de les fronteres austríaques. Segons una enquesta del 2007, el 54,6% dels sud-tirolesos serien partidaris d'abandonar Itàlia: el 33,4% ho faria com a estat independent i el 21,3% desitjaria la unió amb Àustria.

El principal partit del Tirol del Sud, en contra

La força majoritària al Tirol del Sud, però, és el Partit Popular (Südtiroler Volkspartei, SVP), una formació conservadora i autonomista que hi governa amb majoria absoluta. L'SVP reivindica més autogovern per al territori i la doble ciutadania italiana-austríaca per als sud-tirolesos, però sense arribar a trencar amb la República Italiana. Aquest partit considera que la idea de la reunificació amb la resta del Tirol "no pot ser sostinguda". Ara bé, l'SVP aplaudia només fa un any les consultes sobre la independència de Catalunya, a les quals alguns dels seus membres, igual com els de l'STF, havien acudit com a observadors. De fet, alguns dels parlamentaris de l'SVP, juntament amb els de l'STF, van conformar un intergrup parlamentari al Tirol del Sud, després de la visita a Catalunya, per tal d'impulsar les consultes. Més tard, però, els representants de l'SVP van decidir abandonar el procés.