Notícia

El Sudan del Sud enterra sis dècades d'unitat amb el nord

Els resultats oficials provisionals diuen que més del 98% dels votants al referèndum han votat a favor de la independència · La unitat només ha tingut un suport destacat entre els sud-sudanesos que viuen al nord · Els governs sudanès i sud-sudanès hauran de repartir-se el deute i els beneficis del petroli i hauran d'arribar a un acord sobre el futur del districte d'Abyei · Al nord romanen qüestions pendents, entre d'altres la recerca d'una solució per al conflicte de Darfur

Punt i final per al viatge del gran Sudan, l'estat més extens del continent africà. Els resultats oficials preliminars de la Comissió per al Referèndum del Sudan del Sud mostren que el 98,83% dels votants sud-sudanesos ho han fet a favor de la independència del país, amb la qual cosa no queda ja cap dubte sobre el futur del territori. El proper 9 de juliol se'n proclamarà la independència, un cop acabi el període de transició previst des de la celebració del vot.

La unanimitat ha estat pràcticament total entre els sud-sudanesos que viuen al Sudan del Sud (i que eren la majoria del cos electoral). Allà, més del 99% han votat "sí" a la independència i en tots els estats que formen el Sudan del Sud, la secessió ha estat l'opció enormement majoritària. Irònicament, a l'estat d'Unitat és on més percentatge ha obtingut la separació: el 99,98%. L'únic estat sud-sudanès on el "no" ha tret el cap mínimament ha estat a Bahr el Ghazal Occidental, amb un 4,49%.

Els sud-sudanesos que viuen al nord del Sudan, per contra, han estat molt més dividits, i més del 42% han votat contra la independència.

Planen molts dubtes pel que fa al futur del Sudan

La independència del Sudan del Sud és pràcticament un fet, però queden encara molts assumptes dubtosos sobre la taula. Un dels més destacats és el destí final del districte d'Abyei, un territori enclavat a la frontera nord-sud i que, en teoria, havia de decidir si unir-se al Sudan del Sud o romandre unit al Sudan en una votació. La consulta, però, no s'ha fet perquè Khartum i Juba no es van posar d'acord sobre qui podia votar-hi.

Ara, sembla que la solució passarà per una negociació entre el president del Sudan, Omar al-Bashir, i el seu homòleg sud-sudanès, Salva Kiir Mayardit. Aquest darrer diu que confia a trobar una "solució pacífica" al contenciós. No és l'única cosa que hauran de negociar, perquè els dos estats s'hauran de repartir el deute, els beneficis del petroli i hauran de resoldre les qüestions lligades a la ciutadania dels nord-sudanesos residents al sud i viceversa.

A banda, al Sudan encara li quedarà per resoldre la qüestió de Darfur, que les darreres setmanes està experimentant un retorn a la violència. Tot i que s'havia previst un referèndum d'autonomia per a l'any passat, aquest no es va arribar a celebrar. Aquest dissabte, dues de les principals faccions que hi combaten van expressar el seu compromís per negociar una "solució política" al conflicte.

Més informació: