Notícia

La Generalitat Valenciana vol tancar la línia de català i instaurar un decret de plurilingüisme

El conjunt de l'oposició política i social condemna l'intent de trencament del model actual · El sistema amb el qual treballa la Generalitat és idèntic al de la Xunta de Galícia i sembla ser una arma del PP contra les llengües · Durant els darrers anys s'han anat produint denúncies per no obrir noves línies en valencià tot i la demanda de l'alumnat.

Alejandro Font de Mora, el conseller d'Educació de la Generalitat Valenciana, va anunciar, en les Jornades de Plurilingüsime del 30 de maig passat, que el govern que presideix Francisco Camps tenia la voluntat per el curs 2012-2013, de substituïr el model actual d'ensenyament lingüístic al País Valencià, per un nou model plurilingüístic on les matèries es repartiran a parts iguals entre el català, el castellà i l'anglès. Això consisteix en eliminar la línia d'immersió lingüística en valencià per adaptar un model únic de “trilingüisme harmònic”.

Forta oposició i mobilitzacions

L'oposició i les dures crítiques contra la decisió del Govern valencià no s'han fet esperar i han vingut des de tots els punts de la societat valenciana. Des dels partits de l'oposició, Enric Morera (Compromís) ha qualificat el Govern de “traïdors a la identitat valenciana” i Jorge Alarte (PSPV) ha demanat una “rectificació immediata”. Des d'STEPV, principal sindicat valencià d'educació i que s'havia caracteritzat per una contundent oposició contra Font de Mora durant la passada legislatura, ha emès un comunicat on afirma que “l'aprenentatge de diverses llengües ha de descansar sobre fonaments científics i no polítics”. Fins i tot l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ja va declarar a mitjan febrer que un model de pluriligüisme “no garantiria plenament els drets lingüístics”. Des de la societat civil, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha declarat que “pretendre tancar televisions públiques o acabar amb l'ensenyament en llengua pròpia són mesures que van contra la direcció de la història i contra l'opinió majoritària de la societat”. Finalment Escola Valenciana, principal defensora del valencià a l'ensenyament, ja ha convocat tres grans concentracions a València, Castelló i Alacant pel proper 9 de juny, en contra la proposta. El seu president, Vicent Morenova, ha assegurat que “eliminar les línies en valencià és condemnar-lo a la desaparició en 20 anys”.

Un model com el gallec

Segons sembla, el decret amb el qual està treballant el govern valencià vol ser molt similar al que el maig de l'any passat es va instaurar a Galícia, contra l'oposició de la majoria de la comunitat educativa, social i política. En resum, el decret de pluriligüisme aprovat per la Xunta de Galiza obliga a impartir les assignatures un 50% en gallec i l'altre en castellà, amb una progressiva introducció de l'anglès fins arribar al 33% d'assignatures en cada llengua. El més surrealista és que el decret ja deixa escrit les assignatures que s'han d'impartir obligatòriament en castellà com són les matemàtiques, Tecnologia, Física i Química. De moment, el decret no preveu una consulta als pares i mares sobre la llengua vehicular que volen que s'escolaritzi al seu fill, ja que les enquestes fetes donaven un ampli suport a la llengua pròpia. El decret a Galícia sembla que ha estat el conillet d'índies per altres comunitats autònomes governades pel PP, ja que el responsable d'educació a les Illes, el popular Rafael Bosch, va assegurar que el model que vol aplicar Camps a València “és similar al que presenta el PP aquí”.

El sistema d'ensenyament actual al País Valencià fa 27 anys que està actiu i es va aprovar sense cap vot en contra. Des de fa anys però, diverses associacions critiquen que tot i que hi ha molts alumnes que demanen escola en català, la Generalitat no dóna ni fons ni recursos, ni obre noves línies per poder estudiar en català al País Valencià.