Notícia

Surt al carrer l'últim número del darrer diari escrit íntegrament en gallec

Encara hi ha un diari gratuït i algunes revistes que s'editen en la llengua pròpia de Galícia · En l'últim any, tres mitjans de comunicació escrits en gallec han desaparegut · La Xunta destina diners de Política Lingüística a mitjans escrits íntegrament en castellà

El diari en llengua gallega Galicia Hoxe va publicar ahir 28 de juny la seva darrera edició en paper després de més de vuit anys arribant diàriament als quioscos de tot Galícia. El diari, que pertanyia al grup Correo Gallego, ha publicat una nota de comiat on afirma que "la crisi econòmica especialment virulenta en els mitjans de comunicació i, sobretot, la radical retallada d'ajudes institucionals, converteixen en inviable el projecte de l'únic diari en gallec". El tancament del diari en paper (continuarà publicant-se al web), deixarà 18 treballadors sense feina. La publicació s'acomiada atacant la "tèbia resposta social i institucional, que no són comparables a les ajudes del govern basc i català en projectes similars".

El diari va néixer el 17 de maig de 2003, coincidint amb el Dia de les Lletres Gallegues, i decideix plegar el dia del 75è aniversari de l'aprovació del primer estatut d'autonomia i de la tornada de les restes del polític Castelao.

Tercera capçalera històrica que tanca en un any

La situació de la premsa escrita en gallec es troba en una situació molt perillosa, ja que Galicia Hoxe (successora del Correo Galego, que en conjunt feia 18 anys que sortia al carrer) segueix l'estela del tancament de Vieiros (el primer diari en gallec a la xarxa des de feia 15 anys) i de la històrica capçalera del nacionalisme A Nosa Terra, que després de més d'un segle de tirada setmanal (passant per diferents etapes) va acabar tancant la seva edició en paper, tot i que també manté l'edició digital. El BNG ha lamentat que des que governa el PP a Galícia "han tancat tres mitjans de comunicació monolingües en gallec" i han lamentat el seu "pesar" per "una nova mala notícia per la llengua".

Tot i així, actualment encara queden alguns mitjans en llengua gallega, com són el diari gratuït De Luns a Venres, la revista mensual d'informació crítica Novas da Galiza o la revista de política i societat Tempos Novos.

Ajudes a la premsa en castellà

Paradoxalment, en detriment de la premsa escrita en gallec, en els darrers anys s'han donat milers d'euros de subvencions, mitjançant convenis o ajudes de la conselleria de Política Lingüística, a diaris que fan la seva versió íntegrament en castellà i que únicament introdueixen el gallec per les declaracions de persones o el Dia de les Lletres Gallegues. També hi ha hagut casos com el de la negativa de la Xunta a subvencionar el mensual Novas da Galiza, pel fet de no estar escrit íntegrament en la normativa oficial de Galícia. La revista d'informació crítica escriu íntegrament en gallec, però amb ortografia portuguesa.