Notícia

Els innus protesten contra les extraccions de la mineria de ferro a les seves terres

Una empresa minera està vulnerant els acords de respecte pactats amb comunitats innus. Les terres són utilitzades per la supervivència d'aquest poble. El primer ministre del Canadà assegura que “és impossible protegir tot l'Àrtic”.

Diferents comunitats innus que viuen a la zona de Labradar Through, una extensió de centenars de quilòmetres situada al Quebec, estan en peu de guerra per la decisió de l'empresa de mineria de ferro Cap-Ex Ventures, de procedir a l'extracció de minerals en els seus territoris, violant els acords del 24 de juny, pactats amb la comunitat de Uashat mak Mani-Utenam (ITUM) que reflectien el respecte mediambiental pels seus territoris ancestrals. Aquesta zona és rica en diferents tipus de minerals i ja fa molts anys que moltes empreses hi volen accedir per explotar les seves riqueses. També és una zona, que a part de pertànyer tradicionalment a les comunitats innus, serveix per la seva supervivència ja que és utilitzada per la caça, la pesca o la recol.lecció. Tot i els acords signats entre l'empresa i l'ITUM, la mineria ha seguit explorant el territori sense cap mena de respecte pels acords signats amb els innus. Segons un dels portaveus dels inuits, Armand Mackenzie, “estem oberts a un diàleg constructiu amb l'empresa, però qualsevol activitat d'exploració o activitat minera a les nostres terres, que afecti als nostres recursos naturals, necessita del nostre consentiment: és un principi fonamental”.  Per la seva banda Cap-Ex Ventures, ha respost que l'empresa segueix compromesa amb el diàleg amb els inuits i que “seguirà informant als inuits de totes les seves activitats”.

 

50 anys de destrucció

La història de les comunitats innus en contra de les grans infraestructures mineres a les seves terres, ja fa molts anys que dura. A part de l'extracció minera, les empreses també han construït desenes de preses hidroelèctriques a varis rius de la regió per poder generar l'energia necessària per fondre el ferro que extrauen, a més de la construcció de carreteres utilitzades únicament pel transport d'aquestes mercaderies. Un dels darrers enfrontaments fou el juny de l'any passat quan un grup de desenes de persones innus van blocar l'entrada a una mineria de la zona, reclamant el seu dret a la terra i en contra de la decisió del govern regional de la concessió d'una llicència a una empresa minera que restava tancada des de l'any 1982. Tampoc són alentadores unes recents declaracions del primer ministre canadenc, Stephen Harper, en una visita a una base militar quan va dir que “Hem de ser realistes. No hi ha manera de protegir tota la immensa extensió de l'Àrtic Canadenc per tenir tots els recursos necessaris tancats per sempre. Senzillament és impossible.”