Notícia

Continua el pols entre els pavee de Dale Farm i el consell municipal que pretén expulsar-los

Desenes de famílies d''Irish travellers', un poble nòmada d'origen irlandès, hauran d'abandonar el campament que habiten al costat de comunitats gitanes prop d'Essex, a Anglaterra · L'ajuntament de Basildon, el municipi on es troba el campament de Dale Farm, justifica l'ordre d'expulsió dient que la meitat dels habitants hi són de forma il·legal.

La comunitat pavee -Irish travellers- instal·lada al campament de Dale Farm, a Basildon (Anglaterra) continua obtenint petites victòries -la darrera aquesta setmana, amb una nova pròrroga- per allargar el termini imposat pels tribunals anglesos per a desallotjar un territori, compartit amb famílies gitanes, el qual han habitat de forma precària -amb caravanes i d'altres instal·lacions temporals- durant els darrers deu anys.

Fa temps que l'ajuntament de Basildon pressiona per aconseguir que la meitat dels ocupants del territori -una vuitantena de famílies, més de 400 persones- abandonin el campament i el municipi, argumentant que aquesta porció dels ocupants no tenen permís per estar-hi, a diferència de la resta, que van comprar-ne els drets de construcció fa anys.

Davant l'amenaça d'expulsió, que no inclou una proposta de reubicament, persones i organitzacions han mostrat la seva solidaritat amb la comunitat. Desenes de persones han acampat a Dale Farm, el territori habitat per nòmades més poblat del Regne Unit, per ajudar a prevenir una expulsió forçada, mentre que el Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació Racial de les Nacions Unides ha demanat que se suspengui la mesura, perquè aquesta “afectaria desproporcionadament la vida familiar” dels grups afectats.

Malgrat els diversos terminis imposats per la justícia anglesa, els pavee de Dale Farm han aconseguit fins ara una pròrroga darrera l'altra, l'última de les quals va tenir lloc dilluns passat. De la vista que es produirà avui podria sortir-ne una altra data límit per al desallotjament. Mentrestant, els afectats continuen rebent solidaritat per part d'altes instàncies, la més recent provinent del la Trobada del Grup Expert Internacional sobre Expulsions Forçades, també en el marc de les Nacions Unides, una trentena de membres del qual han publicat una carta en què asseguren que “les polítiques repressives que apunten a gitanos i nòmades disfressades de regulacions urbanístiques són discriminatòries”.

Una vida nòmada

Malgrat que tinguin en comú el seu sistema de vida nòmada, pavee i gitanos constitueixen dos grups ètnics diferenciats. El pavee és un poble d'origen irlandès, amb llengua pròpia -el shelta, una barreja d'anglès i gaèlic- i tradicions específiques, les més definitòries de les quals són la vida nòmada i, tradicionalment, una sèrie d'oficis concrets, com el treball en granges, la compra-venda de bestiar i vehicles, el treball amb metall i a les fires.

Pel que fa a les xifres disponibles, la majoria de fonts comptabilitzen 'nòmades', incloent-hi aquí tant els nòmades irlandesos com els gitanos d'origen rrom. Minority Rights Group calcula que hi ha entre 90.000 i 12.000 nòmades sense residència fixa -fins a un terç dels quals de manera il·legal-, i més de 200.000 en habitatges.

Més informació: