Notícia

Bany de sang a Papua Occidental després de la proclamació unilateral d'independència

La incursió de l'exèrcit d'Indonèsia al Congrès de Papua Occidental va deixar almenys dues persones mortes i centenars de detingudes. El III Congrès de Papua va proclamar unilateralment la independència de Jakarta. Diverses organitzacions i estats com Austràlia denuncien la vulneració constant dels drets humans.

Almenys dues persones mortes, 5 de ferides per bales de foc, desenes de persones ferides i entre 300 i 800 detingudes (segons les fonts) va ser el resultat de la intervenció de l'exèrcit d'Indonèsia al tercer Congrès de la gent del poble de Papua a Abepura (dins de la capital Jayapura), després que aquest decidís declarar la independència unilateral de Papua Occidental i escollís el seu primer ministre. L'atac de l'exèrcit, es va produir segons fonts oficials, ja que tenien indicis que dins del congrès (que es va celebrar dels dies 16 al 19 d'octubre) s'estava planejant un cop d'estat contra les institucions d'Indonèsia. Les repercussions internacionals de la repressió no s'han fet esperar i des d'Austràlia, el senador de Victorian Greens, Richard di Natale, va afirmar que el ministre de defensa australià anunciaria la supressió de la cooperació en matèria de defensa amb el govern d'Indonèsia fins que no s'investiguessin els fets i no s'obrís un diàleg amb els líders de Papua. A més va assegurar que el govern d'Austràlia no podia “seure tranquil.lament mentre aquests actes continuessin passant”.

 

Tercer Congrès

El Tercer Congrès de la gent del poble de Papua, va reunir milers de representants provinents de diferents organitzacions polítiques i civils de Papua, sota el títol d'”Afirmant els drets bàsics de la gent indígena de Papua pel present i el futur”. La declaració final del congrès de 8 punts destacava per la declaració d'independència de l'estat de Papua Occidental, l'el.laboració d'una constitució i dels líders polítics que l'havien de dur a terme i el reconeixement per part d'Indonèsia i de la comunitat internacional i el final de l'ocupació de l'illa. El congrès conmemorava el 50 aniversari del primer congrès que es va celebrar l'any 1961 i es va acabar amb una declaració on es demanava el desig d'esdevenir una nació lliure i independent. El segon congrès, celebrat l'any 2000 va comptar amb el suport de l'aleshores president d'Indonèsia i es van rebutjar els diferents acords (com la resolució 2504 de l'ONU) que reconeixia l'annexió de Papua Occidental a Indonèsia.

 

La repressió que no s'atura

En els darrers mesos, la repressió per part de l'exèrcit d'Indonèsia ha incrementat moltíssim fins al punt que vàries associacions de defensa dels drets humans han presentat queixes formals al govern d'Indonèsia per tal que les aturi. Organitzacions com el Fòrum asiàtic pels drets humans i el desenvolupament o l'organització pels drets humans d'Indonèsia van denunciar en un comunicat del 21 de setembre que des del juliol han mort vàries persones de Papua per les bales de l'exèrcit d'Indonèsia i desenes de persones han estat detingudes, ferides i torturades. Per això aquestes organitzacions demanen que s'aturi les accions il.legals contra els activistes de Papua, que es disminueixi la presència militar a l'illa o que s'investiguin tots els casos on s'han denunciat greus vulneracions dels drets humans.