Notícia

Romania demana "accelerar" l'ingrés de Moldàvia a la UE mentre Transnístria mira de nou cap a Rússia

La república autoproclamada demana que el Parlament rus prepari una llei per a annexionar-la · El Kremlin estudia mesures de suport econòmic a Transnístria

S'albira una intensificació de la cursa pel control geopolític de Moldàvia? La crisi de Crimea està obligant els actors de l'escenari europeu a resituar-se, i un dels eixos on es juga la partida és el Bucarest-Chisinau-Tiraspol-Moscou, o el que és el mateix, la línia que va Romania a Rússia passant per Moldàvia i per la república autoproclamada independent de Transnístria.

El president romanès, Traian Basescu, ha reaccionat a l'annexió russa de Crimea apareixent davant dels mitjans de comunicació al costat del seu homòleg moldau, Nicolae Timofti, i demanant a la UE que "acceleri el procés d'integració" de Moldàvia. D'això, ha dit Basescu, en depèn "la seguretat" de Moldàvia. El president romanès interpreta que aquesta va ser la "debilitat" de l'oferta de la UE a Ucraïna el 2013: donar-li un acord d'associació sense garantir-li una "perspectiva" d'ingrés.

El govern actual de Moldàvia, format per una coalició de centredreta, és partidari d'entrar a la UE, on ja hi ha Romania. Per la seva banda, Basescu no amaga que li agradaria veure Romania i Moldàvia unificades en un sol estat. Els dos països comparteixen llengua i part de la seva història, tot i que Moldàvia també ha estat força temps dins de l'òrbita russa.

Transnístria es gira de nou cap a Moscou

Però l'avanç de la UE cap a l'est podria veure's interromput al Dnièster. Aquest riu marca la frontera entre Moldàvia i Transnístria, un estat de majoria eslava que es va proclamar independent de Moldàvia el 1990. Ningú no n'ha reconegut la independència, però això no impedeix que Transnístria funcioni des de llavors com un estat sobirà de facto sota protecció de Rússia, que hi manté 1.500 soldats.

El primer ministre de Transnístria, Ievgueni Xevtxuk, ha viatjat a Moscou, on avui el govern rus discuteix quines mesures pren per a ajudar la república autoproclamada a superar el "bloqueig econòmic" que, segons el parer de Rússia, Moldàvia imposa a Transnístria.

La visita de Xevtkuk es produeix dies després que el president del Sòviet Suprem de Transnístria, Mikhaïl Burla, demanés al Parlament rus facilitats per a l'annexió de la república autoproclamada per part de la Federació Russa. Burla vol que la llei federal que permet l'annexió de Crimea sigui ampliada per a incloure també Transnístria. En un referèndum organitzat per les autoritats de Transnístria el 2006, el 98% dels votants van donar suport a la independència de Moldàvia i a cercar la futura integració amb Rússia.

Fonts de la UE citades per EurActiv apunten que a Brussel·les se sap que Rússia "intimidarà cada cop més els països de la regió", i que dos d'aquests països seran "Geòrgia i Moldàvia". Els diplomàtics europeus citats pel web asseguren que no es pot descartar una "agressió oberta" i que, en tot cas, "intentaran desestabilitzar" Moldàvia "per tots els mitjans". El 21% de les exportacions moldaves van cap a Rússia, país on treballen milers de moldaus que envien 1.000 milions de dòlars l'any cap al seu país d'origen. Un bloqueig rus a les importacions de productes moldaus o mesures contra aquests treballadors podrien tenir un impacte greu en l'economia moldava, una de les més dèbils d'Europa.

Més informació: