Notícia

Crimea redacta la seva nova Constitució mentre els tàtars cerquen el camí de l'autodeterminació

La carta magna crimeana no preveu cap autonomia territorial per als seus pobles però manté la triple oficialitat de rus, ucraïnès i tàtar · Les organitzacions representatives del poble tàtar anuncien "procediments polítics i legals" per a aconseguir una "autonomia nacional-territorial" a Crimea i estudien convocar un referèndum

Definint el seu territori com a "unitari i indivisible", el Parlament de Crimea aprovarà aquest divendres la nova Constitució crimeana, ja adaptada al marc legal de la Federació Russa, després de l'annexió a aquest país el mes passat. Segons ha informat el diari Kommersant, el nombre de parlamentaris es retallarà dels 100 actuals als 50. No es preveu cap autonomia territorial per als pobles de Crimea, diu el rotatiu moscovita. Això sí, es mantindrà la triple oficialitat lingüística del rus, l'ucraïnès i el tàtar.

L'escenari que dibuixa la nova Constitució de Crimea no és en absolut del grat de les institucions representatives del poble tàtar de Crimea. El Qurultay (assemblea dels tàtars) va aprovar el 29 de març una decisió sobre "la implementació del dret del poble tàtar crimeà a l'autodeterminació al seu territori històric". En el text de la decisió, els representants tàtars anuncien que començaran els "procediments polítics i legals" per a aconseguir una "autonomia nacional-territorial" tàtara a Crimea. Precisament, allò que la nova Constitució de Crimea no preveu.

La decisió del Qurultay cita la Declaració dels Drets dels Pobles Indígenes de 2007 i la Declaració sobre la Sobirania del Poble Tàtar de 1991 com a bases per a reclamar l'autogovern. Més enllà de la disposició (per ara, no expressada) de Rússia a admetre una autonomia territorial tàtara, el principal problema que es planteja és que els tàtars no estan pas concentrats en una regió específica de Crimea, sinó que es troben dispersos arreu del territori de la península. Aquesta dispersió dificulta la creació d'una "autonomia nacional-territorial" que fos majoritàriament tàtara o que inclogués la majoria dels tàtars.

Igualment, el Mejlis (govern tàtar) ha anunciat que el proper dia 15 estudiarà les possibilitats que hi ha de convocar un referèndum sobre el futur del poble crimeà en què només votin els tàtars. Això dependrà, ha dit el president del Mejlis, Refat Txubàrov, de si les institucions tàtares aconsegueixen "suficient suport internacional".

(Imatge: una manifestació tàtara aquest 2014.)