Notícia

Acord quadripartit per a desarmar les milícies a Ucraïna i iniciar un "diàleg nacional ampli"

Ucraïna, la UE, els EUA i Rússia pacten un procés constitucional "inclusiu" que abasti "totes les regions" del país · Moscou reclama a Ucraïna que es federalitzi i oficialitzi el rus · Lavrov demana una sortida "acceptable per a tots els ucraïnesos"

Ucraïna, la Unió Europea, els Estats Units i Rússia han arribat a un acord aquest dijous a Ginebra que inclou el desarmament de les milícies que operen a Ucraïna, l'enviament d'una missió de l'OSCE "allà on [les mesures de reducció de tensions] siguin més necessàries" i l'inici d'un "diàleg nacional ampli" per a la redacció d'una nova Constitució. L'acord ha estat anunciat mitjançant un comunicat en què també es preveu el retorn de tots els edificis ocupats a les administracions que en són propietàries i una amnistia per als manifestants que abandonin els immobles i que lliurin les armes, i que no estiguin implicats en crims greus.

L'acord hauria d'obrir el camí per al desmantellament de l'autoproclamada República Popular del Donetsk, que el proper 11 de maig volia organitzar un referèndum sobre l'annexió d'aquesta regió ucraïnesa a Rússia. Durant els darrers deu dies, les milícies prorusses han anat estenent el seu control a parts de diverses ciutats de la regió de Donetsk. L'acord, però, també hauria d'implicar la dissolució de les milícies que donen suport al govern de Kíev. El pacte quadripartit no inclou cap esment a Crimea, territori ucraïnès que el mes passat va ser annexionat per Rússia.

Sobre el futur constitucional d'Ucraïna, el pacte diu que el procés serà "inclusiu", donat que haurà d'abastar "totes les regions" del país i haurà de prendre en consideració les contribucions que s'hi facin.

Citat per l'agència Itar-Tass, el ministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov, ha dit que les decisions que es prenguin en el futur hauran de ser "acceptables per a tots els ucraïnesos, donat que aquesta és una garantia d'estabilitat de l'Estat ucraïnès, amb el respecte degut per a les peculiaritats lingüístiques de les diverses regions del país".

El mes passat, Rússia suggeria que Ucraïna s'havia de convertir en un estat federal, neutral des del punt de vista polític i militar, i amb el rus com a segona llengua oficial.

(Imatge: banderes ucraïneses / fotografia de Vladimir Yaitskiy.)